Maillot blanc, valkoinen paita, annetaan parhaalle nuorelle Tour de Francen ajajalle. Tänä vuonna kilpailu parhaan alle 25-vuotiaan ajajan tittelistä on erityisen mielenkiintoinen, vaikka edellisvuoden voittaja, luxemburgilainen Andy Schleck, onkin ennakkosuosikki. Tässä pari kommenttia:
Andy Schleck. Ennakkosuosikki. Voi yltää kokonaiskilpailussakin kymmenen parhaan joukkoon. Hänestä on sorvattu nyt seuraavaa suurta ajajaa ja Tour de Francen kokonaiskilpailun voittajaa. Kuluvan kauden saavutukset puhuvat puolestaan: "Flanderin kierroksella" A. Schleck oli ensin toinen La Flèche Wallonella Rebellinin jälkeen ja voitti Liège-Bastogne-Liègen heti perään näytöstyyliin yli 20 kilometrin mittaisella irtiotolla. Voitti äskettäin maansa mestaruuden ja lienee valmis törkkäämään itsensä viiden joukkoon tämän vuoden kokonaiskilpailussa, jos vain...
Viime vuonna kokemattomuus ja into(?)iski Schleckiin ja hän unohti tankata (syödä) Alpe d'Huezin (muistaakseni) nousuun lähdettäessä ja noutaja oli tulla. Samanlaisiin virheisiin ei todellakaan ole varaa, jos aikoo pärjätä tämän vuoden kilpailussa. Lisäksi Saxo Bankin joukkueen sisäinen hierarkia saattaa sanella Andyn menestymisen ehtoja. Vaikka "tallipäällikkö" Bjarne Riis luottaa Schleckien veljeksiin kuin kiveen, niin voi saman joukkueen Fabian Cancellaran menestys torpata Andyn sijoittumispyrkimykset kokonaiskilpailussa. Jos Cancellara onnistuu Pyreneiden vuoristoetapeilla ja on edellä Andya saavuttaessa Tourin toiseksi viimeiselle etapille, raatelevalle Mont Ventoux'lle, voi Andy Schleck joutua Cancellaran apuajajaksi. Epäilen tosin Andyn hoitaneen tallin sisäisen nokkimisjärjestyksen kuntoon aikaisemmin, mutta paljon Andyn menestyksestä saattaa olla myös hänen veljensä, Fränk Schleckin, harteilla. Isoveli on kärsinyt jalkaongelmista, mutta osallistuu kuitenkin Tourille. Entä jos Fränk ei pystykään tukemaan pikkuveljeään nousuissa? Voi tulla orpo olo Andylle kun ajelee yksin kiinni Contadoria, Armstrongia, Evansia ja Menchovia... Siltikin, Andy on valkoisen paidan voittajasuosikki.
Roman Kreuziger. Vuonna 1986 syntynyt tšekkiläinen (määriläinen) yleisajaja on nousemassa hyvää vauhtia kokonaiskilpailujen kärkikymmenikköön. Kaudella 2008 taisi Kreuziger jopa johti UCI:n ProTour -ajajarankingia pitkään, oltuaan toinen Tour de Romandiella ja voittaessan Sveitsin ympäriajon. Tänä vuonna hän voitti Tour de Romandien ja hänen sijoituksensa Tour de Suissella oli kolmas. Edellytyksiä siis hyvää sijoitukseen on ja Roman onkin laittanut tavoitteekseen joko sijoittua kymmenen joukkoon kokonaiskilpailussa tai jos siihen ei ole mahdollista, niin voittaa yksi etappi jossain vaiheessa Touria. Viime vuoden sijoitus Tourilla oli kahdestoista, joten ei kovin huonosti mennyt viimeksikään, mutta Kreuzigerin menestystä saattaa hälventää jälleen italialainen talli ja italialainen ajaja. Vincenzo Nibali ja Kreuziger jakavat Liquigas-tallin kapteeniuden Tourin alkaessa, mutta entä jos Nibali menestyykin Kreuzigeria paremmin ja Roman määrätään auttamaan Nibalia, niin Kreuzigerin Tourin saldoksi saattaa jäädä se vaivainen ja mahdollisesti epätoivoinen etappivoiton tavoittelu. Liquigas on aika sekalainen sakki tänä vuonna ja kun puolalainen Smydz ei ole jeesaamassa Nibalia ja Kreuzigeria, voi pohja hyvälle menestykselle kaatua sisäisiin pyrkimyksiin, joita varmaan tullaan näkemään Pellizottin ja Bennattin kirien muodossa. Jos joukkue pysyy ehjänä ja Kreuziger osoittaa olevansa Nibalia paremmassa iskussa, mahdollisuuksia kympin sakkiin kokonaiskilpailussa ja nuoren ajajan kisan voittoon on olemassa.
Mielenkiintoinen nimi on myös irlantilainen Daniel Martin, josta on kasvamassa todellinen ajaja kärkikymmeniköön lähivuosina. Valkoisen paidan voittajaksi pojasta ei vielä ole, sillä Dan ei vielä ole ajanut ainoatakaan isoa ympäriajoa. Enimmillään Martin on osallistunut vain 12 päivän mittaiseen etappiajoon. Joka tapauksessa, tämä Stephen Rochen veljenpoika on erittäin mielenkiintoinen nimi tämän vuoden Tourilla ja kun katsoon Garmin-Slipstreamin joukkuetta, niin tukea pitäisi hyvään sijoitukseen löytyä. Jos Zabriskien, Vande Velden ja muiden joukossa pysyy, on sijoitus nuorten ajajien kisassa eittämättä korkea. Pahin skenaario on se, että Tour on liian vaativa kilpailu Martinille. Tärkeää jatkon kannalta olisi saada ajettua Tour loppuun asti.
edit: Paitsi ettei saa. Uutiset kertovat, että Martin ei osallistu Tourille.
Mielestäni Roman Kreuzigerin ja Andy Schleckin suurin haastaja valkoisen paidan metsästyksessä on Rabobankin alankomaalainen Robert Gesink, josta on odotettu kuin kuuta nousevaa uutta tähteä Hollannin suuriin mäkiin. Kyllä, Gesink on hyvä kiipijä, mikä on tietnkin aina ironista hollantilaisista puhuttaessa, mutta koska tämän vuoden Tour on pikemminkin litteä kuin mäkinen, joutuu Gesink näyttämään parastaan myös niillä harvoilla vuoristoetapeilla ja molemmissa henkilökohtaisissa aika-ajoissa voittaakseen nuoren ajajan valkoisen paidan. Vaikka alkukausi on saattanutkin olla pieni pettymys Gesink-faneille, niin Tourilla voi napsahtaa kohdillensa. Pari viikkoa sitten Gesink ajoi Dauphiné Libérén neljänneksi, Valverden, Evansin ja Contadorin jälkeen. Gesink roikkui aika lupaavasti isojen poikien mukana Mont Ventoux'lla, mutta nitkahti minuutti ennen maalia Evansin joukosta, kun nykäistiin. Vuoren niksit ovat nyt sitten tuttuja. Riittääkö jalkoja, vai tyytyykö Gesink beesailemaan, se on eri asia. Kahdenkympin sakkiin kokonaiskilpailussa ja kolmanneksi paras nuori ajaja, sano.
/ Jussi-Pekka
torstai 2. heinäkuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti