perjantai 4. toukokuuta 2007

Kävelijäin kuningas - Juraj Puci

Olen löytänyt uuden idolin. Hän on 78-vuotias Juraj Puci, joka aikoo huomenna lauantaina aloittaa 24 tuntia kestävän Prahan ympärikävelyn, johon hän itse suhtautuu asenteella kasikyt mittarissa vähintäänkin 100 kilometriä!

Juraj Pucin reitti kulkee seuraavasti: Karlovo náměstí (Lähtö 5. 5. klo 12.00 - J. E. Purkyněn patsaalta) - Vyšehrad - Pankrác - Budějovická - Kačerov - Braník - Modřany - Braník - Podolí - Nové Město - Staré Město - Nové Město - Vinohrady - Želivského - Žižkov - Florenc - Palmovka - Vysočany - Hloubětín - Libeň - Holešovice - Stromovka - Troja - Bubeneč - Dejvice - Letná - Smíchov - Chuchle - Smíchov - Malá Strana - Karlín - Libeň - centrum - Karlovo náměstí (Maali 6. 5. klo 12.00 - J. E. Purkyněn patsaalle). Juraj’n huomisen kävelyn mitaksi on arvioitu noin 100–120 kilometriä.

Juraj Puci ei ole mikään ihan turha kävelijä, vaan kävelijälegenda! Hän aloitti ammattikävelijänä jo 1960-luvulla ja ura on jatkunut aina näihin päviin saakka. "Kävelijäin kuningas"on kävellyt yhteensä noin 200 000 kilometriä, mukaan lukien 366 päivää kestäneen kävelyn, joka alkoi hänen 69. syntymäpäivänään vuonna 1998 ja päättyi 70-vuotispäivänä. Kävelyn mitta oli yhteensä 13 151 kilometriä ja reitti kulki yhteensä kuudessa eri maassa.

Monien muiden huippusuoritusten lisäksi Juraj suoritti 7. ja 8. kesäkuuta vuonna 1999 24-tuntisen olutkävelyn České Budějovicesta Pelhřimoviin, jonka aikana hän ei saanut syödä mitään, ainoastaan juoda Budvarin olutta. Tulokset: 122,5 kilometriä ja 8,5 litraa juotua olutta. Mestarillinen suoritus. Juraj’n suurista saavutuksista voi lukea muun muassa Prahan kaupunginosa numero 9:n verkkosivuilta: http://www.praha9.cz/?c_id=1634


Tämä ihminen on onnellinen, tällä ihmisellä on kaif myötä jokaisena elon päivänä!

Juraj! Kannustan sinua alusta loppuun! Olet sankarini!

-----------------------------------

Juraj on jo matkalla

Praha, Karlovo náměstí, 5. toukokuuta klo 11.30–12.10

Sponsorit, kannattajat ja muut tukijat ovat saapuneet jo lähtöpaikalle. Ei mitään isoja puhujalavoja, vaan kuten vaatimattomalle miehelle sopii, rekvisiitta on levitetty puistonpenkille. Itse Juraj ottaa rennosti, kaiketi vain keskittyy olennaiseen, 24 tunnin kävelyyn, joka on alkava tasan puolilta päivin.

Ensimmäiset median edustajat saapuvat paikalle. TV Nova (paikallinen MTV3) ja TV JOJ (slovakialainen Nelonen) haastattelevat tähteä. Juraj suorittaa vielä viimeisiä nestetankkauksiaan (en tiedä mitä pullossa oli, enkä oikeastaan haluakaan) ja on silminnähden hyvätuulinen, mutta tyyni.

Lisää mediaväkeä. Tällä kertaa Prima-kanava (paikallinen Nelonen). Valokuvaajia, muttei mitään tungosta. Itsekin saa muistokortin ja sponsorin, Hamén, eli paikallisen Atrian (valmisruokien tuottajan)
maskotin, nallen!

Paikalle saapuu myös joku mannekiini tai joku sen sellainen, joten naiskauneuttakaan ei puutu Juraj’n rinnalta. En todellakaan tiedä, mitä se bimbo (paljastui myöhemmin tämän vuoden joksikin missiksi) siellä teki, mutta onnenpotkuja hän antoi itse Kuningas-kävelijälle ennen matkalle lähtöä.

Myös askelmittarien valmistajan edustaja oli paikalla ja Juraj viettikin pitkät tovit laitteiden parissa ennen matkallelähtöään. Kuulemma huippuluokkaa.

Startti ei tapahtunut minkään mahon lähtövaatteen alta, vaan juuri kun pyhän Ignatiuksen kirkonkellot olivat saaneet viimeisen puolen päivän kellonsa lyötä, legenda lähti matkaan. Niin nopeasti kuin jänis pusikosta lähti Juraj matkaa, etten saanut lähdöstä edes kuvaa. Harmi. No, mutta huomenna klo 12 lupaan olla sinua vastaanottamassa ja kysymässä, miten kulki.

Siihen saakka, hyvää matkaa Juraj!

-----------------------------------

...ja lopulta maalissa

Praha, Karlovo náměstí, 6. toukokuuta klo 12.00

Olen ottamassa Juraj'ta vastaan aukiolla yhdessä mediaväen kanssa. Muutamia minuutteja ennen puolta päivää Juraj tepastelee kohti maalialuetta, hieman nuutuneen oloisena, myönnetään, mutta jos ei muuta niin määrätietoisena. Edes pieni kompurointi maaialueella ei haittaa, sillä enää olisi muutamia hassuja metrejä maaliin. Pyhä Ignatius ilmoittaa päivän olevan puolessaan ja Juraj ylittää maalilinjan.


Maali on lopulta saavutettu ja kokonainen vuorokausi on tehty matkaa. Takana on 126 kilometriä kävelyä. Se on huikea matka se. Juraj kertoo, että matka meni lähes ongelmitta (jalat) ja että sää oli suorastaan ideaali kävelyä ajatellen. Kaikki on kunnossa ja matka on tehty.


Juraj ja tiedotusvälineet siirtyvät lehdistötilaisuuteen läheiseen hospodaan. Minä lähden kävelylle.

Addenda! Joitain ääniä lehdistöstä:
http://www.ahaonline.cz/cz/z-domova/13644/rekordman-juraj-puci:-je-mu-78-let!-a-za-den-usel-126-km!/
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=106&r=mfpraha&c=739991

2 kommenttia:

-J. kirjoitti...

Linkkasin sinut omaan blogiini (http://feindsender.blogspot.com), toivottavasti ei haittaa. Aiotko jatkaa kirjoittamista kun palaat porvarilliseen Suomeen?

Tuo Osmon pyöräretki on kyllä hulppeaa Kaif-materiaalia. Kateeksi käy.

Lukulamppu kirjoitti...

En tiedä. Juuri nyt, tai siis viimeiseen kuukauteen minua ei ole huvittanut kirjoittaa yhtään mitään, ei sitten halulla riviäkään. Vastenmielistä puuhaa koko suttaaminen. Näin sitä ihminen surkastuu henkisesti. Pian aiheesta lisää.

No, katsotaan nyt kun palaan ale-Suomeen. Kirjoitettavaa varmassti riittäisi, mutta onko halua. Saas nähdä.

Linkitän sinut myös blogiini. Kiitos vierailusta.