maanantai 14. toukokuuta 2012

Kuudes työviikko, 5.-13. toukokuuta


Kuudes työviikko toi tullessaan tähtihetken parrasvaloissa, vaihtelua lukemiston suhteen ja pannuttamisen pyöräreissulla.

Näkymä Johannisbergin linnan viinitarhan yli Reininlaaksoon

Reittäni koristaa hyvinkin kämmenen kokoinen kirjava mustelma. Ruhje ei nyt ole mitenkään erityisen kipeä, mutta sen verran nyt kumminkin, ettei tee mieli läiskiä itseään millään esineellä tahi avokämmenellä. Ohjaustanko otti liukkaalla kaatuessani sen verran osumaa, että lauantaina sain tehdä päiväretken Gießeniin hakemaan uuden hieman taipuneen vanhan tilalle. Jätän pyörän huoltoon ensi viikolla ja saavat samalla laittaa välineen tältäkin osin kuntoon. Matkaa tuolle kohtalokkaalle perjantaiselle lenkille kertyi muutamaa kilometriä vajaa kaksisataa, mutta kroppa on niin piiskatun oloinen, että tuntuu kuin matkaa olisi ollut enemmänkin. Joka tapauksessa, valmistautumiset Italian-matkaa varten ovat käynnissä ja tuota kaatumisepisodia lukuun ottamatta ihan tolallaan. Nousumetrejäkin on harjoiteltu, ettei mikään yllättäisi Alppeja ylitettäessä.

***
Työn saralla viikon tähtihetki ajoittautui keskiviikkoaamuun, jolloin pidin esitelmän omasta väitöstutkimukseni aiheesta Leibniz Graduate Schoolin tutkijakollokviossa. Maanantai-illan ja osan tiistaita valmistelin esitelmään, en tosin kovin paljoa, sillä kyseessä oli ”vanhaa materiaaliani”, eli puhuin pikemminkin Suomen Yliopistollisen Avustuskomitean toiminnasta, koostumuksesta, sen tavoitteista, heidän verkostoistaan ja toisaalta yritin hieman heittää palloja koulun johtajan ja kirjastonhoitajan suuntaan, jotka kumpikin ovat orientoituneet Böömin (ml. tasavallat) historiaan.

Esitelmääni seuranneen keskustelun anti jäi valitettavan ohueksi. En sen vuoksi, etteikö olisi keskusteltu, sillä esitelmäni jälkeinen keskusteluosuus kesti kuitenkin tunnin ajan. Täällä keskustellaan toisinaan laadukkaammin kuin kotona tutkijaseminaarissa, mutta kysymykset tavallaan muodostuivat sellaisiksi, mitä odotin niiden etukäteen olevankin. Oikeastaan vain pari kysymystä antoi virikkeitä eteenpäin, joten paljoa ei tästä kierroksesta jäänyt käsiin. Oli toki hyvä esitellä aihetta tällekin yleisölle, mutta minulle henkilökohtaisesti sellainen olo, että nyt tämän luupin pyörittäminen saa hetkeksi riittää ja on todellakin tarpeen päästä puntaroimaan muita yhtälöitä. Tavallaan nuo keskustelussa esitetyt kysymykset tukevat tätä, sillä aiheen ympäriltä ei näytä paljoakaan enää irtoavan sellaista, mitä en olisi ottanut huomioon. Pitäisi siis päästä kirjoittamaan. Ja kyllähän sitä kirjoittaisikin, mutta…

Kirjoittaminen ei juuri nyt kiinnosta, sillä luenta ohjaa edelleen tekemistä. Kyseessä on työekonominen ongelma, eli vanha fiksaatio kerätä kaikki materiaali kasaan suodattamista varten. Tapa on erittäin raskas ja varsin epäkäytännöllinen, mutta sortunut siihen jo monta jeesuksen vuotta, kykenemättä irtaantumaan ”haalimisesta”. Siispä sen sijaan, että olisi kirjoittanut kepeän kivasti, lennokkaan raikkaasti ja moitteettoman virheettömästi liukuhihnalta mitään, niin pönötin kirjastossa ja luin tšekkoslovakialaisia saksan-, tšekin- ja slovakinkielisiä sanomalehtiä vuodelta 1921 ja yritin niiden kautta konstruoida päässäni tapahtumien julkisen kulun Tšekkoslovakiassa.

Vaikka tutkimuksessani ei ole kysymys lehdistötutkimuksesta, niin hyödynnän sanomalehtiä parissakin suhteessa. Ensimmäinen tulikin jo jotenkin mainittua, eli joskus ajanlukuun ja –kuluun pääsee hyvin kiinni lukemalla kronologiaa sanomalehdistä. Tiedämme, ettei kaikkea päästetty sanomalehtiin silloin, sen enempää kuin tänäänkään, mutta tapahtumaketjun hahmottamisessa on sanomalehti joskus hyvä lähdeaineisto. Toinen syy lukea sanomalehtiä on narratiivi. Kun vallankäyttäjä osoittaa puheensa yleisölle sanomalehden sivuilla, pyritään lukija vakuuttamaan omasta toiminnastaan, ratkaisuista, näkökulmista. Ja vuonna 1921 venäläisten tiedemiesten avustamisen yhteydessä paljoltikin oli kyse siitä, millaisten perusteluiden varassa tämä avustustyö myytiin lukijoille.

***
Sunnuntai toi mukanaan hieman luksusta, kun pääsin kälyni ja hänen perheensä kanssa Rheingaun kierrokselle, Eberbachin luostariin ja Johannisbergin linnaan, jonka tuottamia virvokkeita oli nautinnollista tarkastella kauniissa kevätsäässä.

Ei kommentteja: