sunnuntai 1. huhtikuuta 2007

Kaif, sen tarkoitus ja etsintäKaif
, tarkoittaa arabiaksi nautintoa, joka koostuu hyvästä ruuasta, viinistä ja seurasta. Kaif, venäjäksi tarkoittanee nautinnollista olotilaa. Vaikka hyvä ruoka, viini ja seura kuuluvat epäilemättä elämästä nauttimiseen, niin käveleminen on minun välineeni kaifin tavoittelussa.


En ole mikään Robert Walser, joka oli jo perin patologinen kävelijä, mutta olen jo onnistunut pääsemään kovin lähelle. Kaifin tavoittelussani olen asettanut päämääräksi kaupungin ympärikävelyn. Siis lähtö ja saapuminen tapahtuvat samaisesta pisteestä, mutta näiden pisteiden muodostaman ympyrän sisälle tulisi mahtua pääosittain koko kaupunki. No, ainakin enin osa siitä.

Olosuhteet ainakin tukisivat kaifin löytymistä. Kun Lontoo oli aivan liian iso ympärikulkemiseen, niin Turku tuli kaluttua kauttaaltaa jo talven 1998 aikana. Helsingissä en ole viettänyt niin kauaa ja säännöllisesti aikaa, että olisin ehtinyt kulkea sen päästä päähän (ja nyt kun se Sipookin vielä), mutta 10 kuukauden Prahassa olemiseni aikana uskon saavuttavani päämääräni - kaupungin ympärikävelemisen. Praha on ympärikävelyyn sopivankokoinen ja -muotoinen. Se ei ole liian iso, mutta myös korkeusvaihteluita löytyy. Siihen voi asettaa, jos ei ymmyrkäisen, niin ainakin ovaalinmuotoisen reitin, jota pitkin kulkea se ympäri. Kevätsäätkin näyttävät tälle hetkellä tukevan kaifin etsintää.

Olen harjoitellut jo tänne saapumisestani saakka. Vinohrady, Nusle, Pankrác, Podolí, Braník, Chodov ja oikeastaan koko eteläinen kaupunki tulivat tutuiksi syksyllä. Talvellä kävelin ensimmäkseen Velká Ohradassa, Malá Ohradassa, Radnicessa, Lukassa, Jinonicessa jne, nyt keväämmällä enemmän Trojassa, Kobylisyssa, Prosekisssa ja Ládvíssa.


Tärkeintä tällaisille kävelyille ei ole itse käveleminen, tai typerän kaupunginympärikävelyn suorittaminen, vaan tunne, jonka saavuttaa nähdessään ja kokiessaan jotain uutta ja aikaisemminen kokematonta. Uusien kaupunkitilojen löytäminen sunnuntaisilla 4-5 tunnin kävelylenkeillä on osa kaifin etsintää, joskus jops itse kaif. En muista kuka viisas ihminen sanoi, että "It's better to travel than reach the goal." On aivan sama kuka, mutta viisaasti sanottu, sillä se on nähty oikein, koska päämäärä ei ole tärkeintä, vaan matka itsessään. Kaif-kävelyä, siitähän tässä on kyse, ei tarvitse suorittaa kiireessä ja aikatauluja tarkkaillen. Tällaisiin kävelyihin kuuluvat erittäin tärkeänä osana niin eksymiset kuin pysähtymisetkin. On jopa sallittavaa eksyä ja löytää takaisin. Silloin näkee enemmän. Ei myöskään saa olla liian ahne - pitää osata pysähtyä paikallisen lähiön räkälässä, ottaa olut tai kaksi ja syödä huonoa kanakeittoa. Ilman näitä kaif ei saavu.

Pieniä ja suuria kaif-tiloja on jo toki löytynyt. Bohnicen psykiatrisen parantolan puistoalueet soveltuvat mitä parhaimmin sunnuntaikävelyille - siellä vallistee kovin harras tunnelma, mikä sopii minulle. Jos käytte joskus Prahassa, niin jättäkää ne turistiloukot väliin ja uhratkaa päivä Bohnicesssa. Parhaiten parantolan alueelle pääsisi kai ensi ajamalla ensin metrolla Ládvíin ja jatkamalla sieltä bussilla Bohnicen lähiöön. Ehdan kaifin etsijä jättää tuollaiset apuvälineet toissijaisiksi ja käyttää niitä vain todellisissa hätätapauksissa - Ládvín tavoittaa Vinohradysta kävellenkin. Ja Ládvísta voi jatkaa samantien Kobylisyn kautta Bohniceen ja Psykiatrisen parantolan puistoalueelle. Jo itse matka oli nautinto.


Saman tunteen saavutin tänään. Oli todella upea kevätpäivä ja päätin lähteä kävelylle. Ensin raitiovaunulla Barrandoviin ja sieltä kävellen mäkien päällä joen rantaa seuraillen aina Maláan Stranaan ja lopulta linnavuorelle. Ja lopuksi astuin sisälle suosikkipuutarhaani, joka oli auki ensimmäistä päivää talven jälkeen - mikä rauha, mikä väsymys, mikä onni, mikä kauneus, kaif.

Huomaan, että kaupunginympärikävelyn reitti alkaa pieniä yksityiskohtia lukuunottamatta olla pikku hiljaa selvillä. Tiedän, että tarvitsen vielä aikaa muutaman viikonlopun verran, jotta saan tutkittua mahdolliset kulkureitit ympärikävelyni suorittamiseksi. Ja mikäli säät ovat tällaisia kauniita kevätsäitä kuten ovat viime päivinä olleet, niin suosittelen myös muille laittamista lenkkareita talven jälkeen ensimmäistä kertaa ja lähteä ulos kaif-jahtiin.

Kevätterveisin,
Jussi-Pekka1 kommentti:

Kirjeenvaihtaja kirjoitti...

Kirjeenvaihtaja juhlistaa pääsiäistä kävelemällä Karvian ympäri. Siellä ei tarvitse etsiä puistoja. Eikä ihmisiä. Jokunen jänis saattaa näkyä. Ja muuttolintuja.