tiistai 2. lokakuuta 2007

Kirjoista ja niiden suhteista

Muutto on nyt tehty - kiitos avuksi olleille suuresti. Kuten paikalla olleet tietävät, kirjat muodostavat keskeisen osan omaisuudestamme, joskin kirjojen omistaminen on aina enemmän henkistä kuin materiaalista sorttia.

Kirjat ja niiden suhteet saavat outoja järjestyksiä kun ne puretaan muuttolaatikoista ja sijoitetaan nopeasti hyllyihin, ajattelematta niiden oikeaa järjestystä kiireen keskellä. Tällöin kirjat asettuvat outoihin, järjenvastaisiin, mutta mielenkiintoisiin suhteisiin toisiinsa nähden.

Onkin itse asiassa erittäin hauskaa katsella kirjahyllyään ja nauraa, millaisia kirjoja sitä on oikein poiminut elämänsä varrelta mukaansa. Vierekkäin olevat Bernsteinin Sosialismin edellytykset, Ernest Hemingwayn The Garden of Eden, kaksin kappalein kirjahyllyä komistavat oppaat Turun yliopiston ulkomaalaisille vaihto-opiskelelijoille, Matti Peltosen Mikrohistoriasta ja Schillerin Kabale und Liebe saavat hymyni nykien ylöspäin.

Edellisestä vielä jokin ammatinvalintapsykologi tai kolmen pennin konsultti selviäisi, mutta mitä sanotte seuraavasta: Mika Kallioisen väitöskirja Kauppias, Kaupunki, Kruunu, Linn Ullmanin Ennen unta ja Hannele Koivuniemen Hiljainen tieto ovat sulassa sovussa makuuhuoneemme kirjahyllyssä. Olohuoneessa sen sijaan Tove Janssonin Muumipapan urotyöt nojaa kauniisti Friedellin Uuden ajan kulttuurihistorian kolmanteen osaan, niiden yläpuolella A. Salmen pro gradu -tutkielma, vieressään Sylvia Plathin runokokoelma, Etnokasviskeittokirja sekä Valittujen Palojen Suuri Maailmantieto... ...kas tuossahan se jo etsimäni Urbanin novellikokoelma onkin, ja siinä ihan heti seuraavina Kotien rukouskirja, Voltairen Candide, Sudoku. Numeroristikot I ja Sebaldin The Rings of Saturn.

Onpa näitä tosiaan kertynyt aika lailla. Jännä leikki tällainen kirjojen epämääräisen järjestyksen tarkkailu, pitäisiköhän uskaltaa sanoa Ainolle, että jätetään ne tälleen, paikallensa.

Ja tässä eivät näy ne minun tsekinkieliset Sinuhet, joita lienee ainakin kaksin kappalein, jossain

Tämän innoittamana taidan julkaista arvion täällä Viikon Turhasta Kirjasta, kirjasta, josta en ymmärrä miksi se meillä on. Katsotaan, kunhan selviän tuosta yleisen kielitieteen tentistä ensin.

Terveisin,
Jussi-Pekka

ps. Memmu! Se meidän kesällä etsimämme Tolstoin Sota ja Rauha oli hyllyssä. Näin sen kun pakkasin kirjoja Turussa - tosin nyt se ei taaskaan tartu silmiini.

1 kommentti:

-J. kirjoitti...

Se S&R on muistikuvani mukaan siellä Temppeliaukion puoleisella seinällä, ehkä vasemmalla ja jollakin alahyllyistä. Siinä vaiheessa latoessani olin vielä niin järjestelmällinen, että taisin laittaa osat oikein vierekkäin.

Mielenkiintoinen ilmiö kyllä, tuo satunnaisuus. Viikon turha kirja-arviota odottaen.