torstai 11. lokakuuta 2007

Maa on syntinen laulu

Koen pienen pakon kommentoida edesmenneen Rauni Mollbergin tuotantoa, ensimmäisen oikeasti kansainvälistä suomalaista elokuvaohjaajan uraa ja merkitystä.

Koska moni lukija tietää, niin olen eräänlainen tšekisti ja seuranneena sikäläistä elokuvakulttuuria jonkin verran, niin voin sanoa, että Mollbergin Mukka-filmatisointi oli ensimmäinen suomalainen elokuva josta tuli kestomenestys niin Tšekkoslovakiassa kuin myöhemmin Tšekin tasavallassakin. Se on kova suoritus aikana, jolloin
tšekkiläinen elokuva nappasi palkintoja niin lännessä kuin idässäkin ja kokonainen uusi elokuvan kieli rakennettiin uudelleen. Jakubisko, Forman, Passer, Kachyna, Vláčil, ehkä myös Mollberg. Vuonna 1973 valmistettu elokuva oli siellä suosittu jo kauan ennen Kaurismäkiä ja elokuvaa esitetään edelleenkin tasaisin väliajoin paikallisessa televisiossa. Säännöllisesti ja syystäkin.

Kerran kysyin (keväällä 2001), miksi juuri tämä kyseinen elokuva "kolahtaa" tšekkeihin. Sain kuulla vastauksena, että elokuvassa esitetään sellaista elämänmuotoa ja eksotiikkaa, joka on tšekeille täysin vieras, mutta myös se on erittäin älykäs, sensitiiviinen ja lopulta raa'alla tavalla koskettava.

Tämä kaikki nyt vain näin alaviitteenä niille, jotka aikovat morkata ohjaajan elämäntyötä Paratiisin lapsien vuoksi, katsokaa myös Milka, Tuntematon ja erityisesti Maa on syntinen laulu, koska se on yksi suomalaisen elokuvan historian merkkiteoksista. Ja syystä.

j.

1 kommentti:

Toriäijä kirjoitti...

Hieno elokuva tuo Mukan "Maa on syntinen laulu", katon sen tossa viikonloppuna kun teemalta tuli. Tosin miljööltään se ei tällaiseen kaupunkilasretkuun niin iskenyt, mutta olihan se kerronnan taso aika hienoa. Ja se tunnelma, minkä se katsojalleen loi. Toisaalta olin hieman pöhnässä silloin, joten arvostelukykyni saattoi olla kyseenalaistettavissa...