perjantai 5. kesäkuuta 2009

Taivaallista rauhaa

Niin,

Kaksikymmentä vuotta sitten Taivaallisen rauhan aukiolla päätettiin ottaa sananvapaudesta mittaa, mutta mikä sen hinta ja seuraumukset olivat kiinalaiselle demokratiakehitykselle. Kiina on muuttunut viimeisen 20 vuoden aikana valtavasti, mutta koska en ole sinologi, en osaa oikein syvällisemmin arvioida kaikkien tapahtumien liittymistä toisiinsa.

Guardianin verkkolehden sivuilla on aika kattava paketti aiheesta, jossa kerrataan tapahtumia, haastatellaan asianomaisia ja annetaan ajankuvaa Kiinan tämänhetkiselle demokratiakehitykselle.

Tässä pari linkkiä:

Juttukokonaisuus
Haastatteluvideo englanniksi

Omalle historiakäsitykselle Taivaallisen rauhan aukion tapahtumilla oli yllättävänkin suuri merkitys. Tämäkin tapahtuma nivoutuu omassa muistiarkistoissa nk. itä-blokin murenemiseen, jonka vaikutukset omaan ajatteluun, opiskelu- ja uravalintoihin, mielipiteisiin on ollut poikkeuksellisen vahva. Kiinnostukseni niin Tiananmenin tapahtumiin kuin itäeurooppalaisten poliittisten järjestelmien romahtamiseen ovat ohjanneet minua ottamaan selvää asioiden taustoista, herättäneet syvempää uteliaisuutta historioita ja kieliä kohtaan ynnä rakentaneet identiteettiäni.

Isoa kokonaisuutta on tässä yhteydessä vaikea kirjoittaa auki ja selittää lukijalle, mutta lyhyesti sanottuna Taivaallisen rauhan aukion tapahtumat kuuluvat sukupolveni kuvastoon, se on olennainen osa minunkin yhteisöllistä muistia ja siitä ei pääse eroon - tämänkin kannan mukanani. Se konkretisoitunee parhaiten tämän kuvan kautta.



Hyvää viikonloppua.

Ei kommentteja: