perjantai 26. kesäkuuta 2009

Tour de France tulossa

Jihuu - maailman paras urheilutapahtuma lähenee alkuaan. Ja tämä editio tuleekin olemaan sitten huikea näytös, ellei jopa kaikkien aikojen Tour, kuten on kovasti markkinoitu. Näin voikin olla, mutta se on vain osatotuus. Jos osanottajajoukko on kaikkien aikojen kovatasoisin, niin karrikoidusti provosoituna tämän vuoden reitti on floppi ja litteä. ETAPIT Mukana on oikeastaan vain yksi HC-nousu ja sekin on kisan toiseksi viimeisenä päivänä. Mont Ventoux'sta tulleekin tämän vuoden Tourin ratkaisuetappi, jolla voittajan veri punnitaan ;-)Myös kisan aloitus on mielenkiintoinen. Tourin avaa henkilökohtainen aika-ajo Monacossa ja top 20:n joukkoon on enemmän kuin tungosta. Parhaimmassa tapauksessa voittaja pääsee paistattelemaan keltainen paita päällään aina ensimmäiselle vuoristoetapille (7. Barcelona - Arcalis) saakka.

Enemmän etapeista ja reiteistä matkan varrella, mutta yksi lienee varmaa: Ranskan kansallispäivänä etapin voittaja on ranskalainen ja tämä on varmistettu kieltämällä radioliikenteen käyttö etapin aikana ajajien ja tallin henkilökunnan välillä. Samaa kokeillaan myös etapilla numero 13, joka on keskinousuinen pätkä, joten on mielenkiintoista nähdä millaista hässäkkää, irtiottoja ja sekaannusta radiohiljaisuus aiheuttaa ajajajoukossa - jos aiheuttaa yhtään mitään.

Hieman kilpailijoista. Niin, se Lance on mukana jälleen kerran. Ja sen verran vakuuttavasti hän ajoi Giro d'Italialla, että hän on väistämättä todella kovassa iskussa tänä(kin) vuonna. Kisa on kuin tehty Armstrongin paluulle: Kisa ratkeaa käytännössä Mont Ventoux'lle ja sen voittaja lienee lopulta koko Tourin voittaja. LA ei ole koskaan voittanut tätä etappia ja sanoi kuka tahansa ja mitä tahansa, niin kyllähän Lance olisi halunnut voittaa tämän etapin 14. heinäkuuta 2000 ennen Marco Pantania. Nyt siihen on sitten annettu taas mahdollisuus - voi näyttää olevansa kaikkien aikojen paras. Itse en pidä Armstrongista, en ajotavasta enkä persoonasta, mutta ihmekaveri hän vain on - todellinen taistelija ja voittaja. Se ei muuksi muutu ja sitä ei voi vielä pois, mutta saanette lukea lisää LA-antipatioistani myöhemmin kisan aikana ;-)Siitä saakka kun LA ilmoitti palaavansa ammattipyöräilyyn ja liittyvänsä Astana-talliin, on hohkattu siitä kumpi on tallin ykkösmies, Lance Armstrong vai Alberto Contador? Contador puuttui viime vuoden Tourilta koska Astanaa ei päästetty osallistumaan kilpailuun, mutta tänä vuonna AC voikin sitten todistaa olevansa tämän hetken maailman paras kilpapyöräilijä. Tämä kausi on ollut AC:n kohdalta erittäin vakuuttavaa, lukuunottamatta Paris-Nice -ajon nohkahdusta, jolloin hänet ajettiin joukolla kumoon. Ilman apuajajien tukea taistellut AC yksinkertaisesti vai katkesi joukon puristuksessa, eikä pystynyt enää yksin vastaamaan usean joukkueen ajajien irtiottoihin ja nykäiyksiin. Kuvaava on, että yhden ajajan ylivoima oli niin suuri, että hänen taltuttamiseksi tarvittiin useampi kellokas useammasta joukkueesta, ennen kuin se onnistu. Reilu viikko sitten päättyneessä Dauphine Libéréssa AC oli VAIN kolmas. Contadorille kisa toimi valmistelevana suorituksena Touria varten ja hänen ei oikeastaan tarvinnut näyttää tai tehdä mitään koko kilpailun aikana - hän ainoastaan beesaili ja tarkasteli Cadel Evansin kuntoa ja mittaili hermoja Touria varten. AC on tämän vuoden Tourin ehdoton voittajasuosikki. Ainoastaan Astana-joukkueen mahdolliset rintamalinjat (Lancen porukka ja Alberton sakki) voivat estää Astanaa ottamasta täyttä pottia Tourista. Astana voittaa Tourin joukkuekilpailun ja AC kokonaiskilpailun.AC:n voi saada kumoon vain nykimällä ja painostamalla. Oman joukkueen ajajat sitä tuskin tulevat tekemään, mutta joukossa on paljon ajajia jotka haluavat ainakin tehdä riittävää kiusaa Astana-ajajille. Cadel Evans ajoi varmaan elämänsä aktiivisimman kilpailun DL:ssa jääden Alejandro Valverden jälkeen kisan toiseksi. Irtiottoyrityksiä, nykäisyjä, hieno aika-ajo - kaikki loistavia suorituksia pyöräilijältä, joka on hakenut turvaa muiden ajajien selän takaa vuosikausia. Saa nähdä mihin Evansin paukut riittävät - kestääkö kantti nykiä ja olla irtiotoissa mukana ja ennen kaikkea: riittääkö halua tehdä töitä?

Valverde ei ole mukana koska italialaiset ovat pöljiä.

Menchov, Vande Velde, A. Schleck, Sastre, Leipheimer - kaikki he ovat oikeastaan jo sitten haastajien roolissa. Rabobankin Menchov ajoi hienosti Giron voittoon toukokuussa ja motivaatiota varmasti Tourillekin löytyy - riittääkö sitten vielä paukkuja? Garminin Vande Velde olisi ehkä top 3 -ajaja ilman muuta, mutta keväinen loukkaantuminen voi vieläkin vaikuttaa yllättävän paljon, joten hän on papereissani pienoinen kysymysmerkki. Saxo Bankin Andy Schleck on lähellä murtautumistaan aivan terävimpään kärkeen - se saattaa olla totta tämän Tourin jälkeen, mutta luxemburgilaisen menestys voi olla liikaa joukkueen varassa, mikä se tosin on erittäin kova, mutta ei kuitenkaan Astanan veroinen tähtisikermä, jossa Armstrongin ja Contadorin lisäksi ajavat esmes Zubeldia, Klöden ja eräs aika-ajoekspertti Levi Leipheimer. Jos Levi saisi ajaa Armstrongia ja Contadoria vastaan, voisi LL olla hyvänä päivänä jopa voittaja. Pidän häntä mainetta parempana kiipijänä ja tempohan sujuu aika upeasti. Voisi voittaa, mutta hän ei voi. Viime vuoden voittaja Carlos Sastre on tämänkin vuoden yllätyskortti. Vaikka Cervélo Test Teamin johtoporras ei ole aina aivan ajan tasalla, on Sastre kovassa iskussa tämänkin vuoden Tourilla. Ongelmaksi muodostunee se, ettei aivan tähtiluokan apuajajia taida löytyä muualta kuin kiripuolella, jossa tallin Hushovd ja Haussler saattavat juhlia etappivoittoja useammankin kerran tänä vuonna.

Nyt seuraa kuitenkin musta pekan nostaminen hihasta: jännimmässä fantasiassa tämän vuoden voittaja onkin sveitsiläinen Fabian Cancellara! Tourin reitti on sanalla sanoen tasainen, eikä Cancellara ole aivan kökkö nousija - ei loistava, ei todellakaan, mutta jos Mont Ventoux'lle lähdetään Cancellaran johtaessa kilpailua, Saxo Bank tekee kaikkensa (myös A. Schleck), että "Hercules" selviää nousun ja tulee seuraavana päivänä voittajana Pariisiin. Vaikka alkukausi oli katastrofi, niin viimeviikkoinen Sveitsin ympäriajon voitto osoitti Cancellaran aidosti taistelevan Tourin kokonaiskilpailun voitosta tänä vuonna. Näin saattaa käydä, jos molemmat henkilökohtaiset aika-ajot menevät nappiin (molemmat etapit ovat kuin Cancellaralle räätälöityjä) ja nousujen ylityksissä ei tapahdu isoja ongelmia. Hercules pystyy siihen ja mielestäni Saxon Bankin kannattaisi luovuttaa kokonaan kapteenius Cancellaralle, jos hän on kisan johdossa vielä Arcaliksella. Yllätysvoittoon on saumaa! Se on varmaa, että ketjut eivät tällä kertaa katkea ja Hercules nousee mäet konkeloiden, eikä kävellen kuten aikaisemmin tällä kaudella:Lisäksi: Tour de France tulee sisältämään tänä vuonna hienoja kirikamppailuja, joiden suurin ennakkosuosikki on ehkä maailman paras sprintteri, Columbia-High Roadin Mark Cavendish, joka parhaimmassa tapauksessa tulee voittamaan jopa lähes kolmasosan tämän vuoden Tourin etapeista. Yksinkertaisesti Cav on uskomaton loppusuoralla ja pelkkä Cavin näkeminen saa tällä hetkellä muut sprintterit suoristamaan selän. Tässä esimerkki keväiseltä Milan-San Remo -ajolta. Cavendish keltavalkoisessa paidassa, ihailkaa ja miettikää, mistä se oikein tuli!!! Toinen kuvakulma tässä.

Myös joukkueaika-ajo kannattaa seurata, sillä Astana, Garmin-Slipstream ja Columbia tulevat kamppailemaan verisesti etapin voitosta ja eroa seuraaviin joukkuesiin tulla maalissa olla yllättävänkin paljon. Kaikki kolme joukkuetta ovat hyytävässä kunnossa ja liikkeellä todella iskukykyisellä sakilla, mutta veikkaisin Columbian nuorten miesten näyttävän mistä tuulee. Harmi ettei norjalainen Boasson Hagen ei ole vielä mukana.Mielenkiintoiseksi tämän vuoden Tourin tulee tekemään myös se, että ranskalaisen Cofidis-tallin ranskalainen David Moucoutié voi täysin realistisesti voittaa mäkimiesten kilpailun.

Nuorten ajajien kilpailusta tulee yhtä lailla mielenkiintoista. Ja kun kaikki tämän ON niin mielenkiintoista, kannattaa osallistua myös ilmaiseen verkkopeliin osoitteessa: http://tour.cyclingfever.com/ Rekisteröidy käyttäjäksi ja luo itsellesi joukkueet kaikkiin kilpailuihin, etsi Group-välilehden alta ryhmä Kellarin pyöräilijät ja liity joukkoon.

Lisää mietteitä matkan varrelta.

/ Jussi-Pekka

Ei kommentteja: