torstai 25. tammikuuta 2007

Eräänlainen joulukertomus

[ tämä kirjoitus on julkaistu 17. joulukuuta toisessa osoitteessa ]

Valtakunta radiaattorista! Asuntoni lämmitystoiminnot ovat olleet viimeisten viikkojen ajan pysähdyksissä. Marraskuun alussa rakennuksemme boileri meni rikki, mutta heti tuota pikaa suoritetun korjauksen vaikutukset eivät ole vielä yltäneet toisen kerroksen huoneistooni. Siispä tämänvuotinen toivelahjalistani muodostuu lähinnä lämpöä tuottavista esineistä: tohvelit, villasukat ja radiaattori!

Sellaisen sähkökäyttöisen halogeenilämmittimen kävinkin jo hakemassa paikallisesta elektroniikkaliikkeestä ja olen muutaman päivän koekäytön perusteella ollut hankintaani erittäin tyytyväinen. En taida vaivaantua enää paketoimaan sitä uudelleen, sillä radiaattorista on tullut hetkessä kovin rakastettu perheenjäsen. Nautin hänen seurastaan jo nyt. Anteeksi pukki, tiedän tehneeni tuhmasti.

Perjantainen ostosmatka oli karmaiseva kokemus. Ihmisiä tuhansittain liikenteessä hankkimassa ei-yhtään-mitään. Kaupallinen joulu on täällä ehkä jopa aggressiivisempi kuin Suomessa. Pankit ovat kampanjoineet jo lokakuusta lähtien korottomia, jopa 50 000 korunan, pikaluottoja ilman takuita. Summa vastaa lähes kahden kuukauden palkkaa verojen jälkeen. Suomalaiset tekstiviestivipit ovat siis pikkurahan pyörittämistä tähän verrattuna. Näitä pikalainoja siis myönnetään, jotta olisi mahdollista kuluttaa yhä enemmän ja lisää. Ja mieluummin jouluna.

Kuluttamista syötetään joka puolelta. Radiosta mieleeni on jäänyt mainos, jossa lapsi pyytää Joulupukilta lahjaksi kännykkää ja internetiä, koska ne saa kivasti yhdessä paketissa. Toissa vuonna paikallinen operaattorin joulumainoksen sloganina oli Enemmän, joulupukki enemmän. Kuluttaminen kuuluu jouluun. Tätä mieltä olivat myös eilisessä sanomalehdessä eräät tšekkiläiset julkisuuden henkilöt. He sanoivat että olisi outoa, mikäli jouluna ei ostettaisi lahjoja tai jos joulu ei olisi kaupallinen. Katse peiliin ja käsi sydämelle! Niin, olisihan se hieman outoa.

Paikalliset edellä ja minä perässä. Hankin jo hyvissä ajoin ennen joulua Pikku Myyrän suklaajoulukalenterin, vaikka en edes perusta suklaasta. Jouluaiheiset kynttilät myös. En ole kertaakaan polttanut niitä. Verkosta tilasin itselleni muutamia cd-levyjä jouluksi. Perustelin itselleni ostoksen joululla: koska on joulu, niin kynnys valita vielä pari levyä lisää oli vähintäänkin houkutteleva. Eilen koristelin appelsiineja neilikan kukilla. Niistä kun tulee sellainen mukava, hmmm… jouluinen tuoksu. Läheisen aukion joulumarkkinoilla olen käynyt katselemassa hörsöntörsöä lähes päivittäin. Enää uupuu ratkaiseva päätös joulukuusen ja piparkakun valinnassa. Läheisestä leipomosta tilasin kakun jouluksi, mutta miksi ihmeessä? Kai joulu antaa parhaat mahdollisuudet nimenomaan juuri kuluttamiselle. Kaikille joulunalusostoksilleni ei siis ole järjellisiä perusteluita, lukuun ottamatta mainitsemaani halogeenilämmitintä.

Toisin kuin monet tšekkiläiset, en kuitenkaan aio hankkia joulukarppia kylpyammeeseeni muutamaksi päiväksi uiskentelemaan, vaikka karppien myynti toreilla eilen alkoikin. Kiitän tästä kala-allergiaani. Myönnetään, että tuo viehättävä ajatus on käynyt mielessäni, mutta kaipa tässä kohtaa olen löytänyt turhamaisuuteni rajat ja jätän kalan hankkimatta, vaikka kuinka sellaista olisikin mukava toljottaa päiväkaudet pesutiloissa.

Kun jouluaattona availen itse paketoimani lahjat, jotka hankin jo marraskuussa verkkokaupasta, epäilen ajattelevani pätkääkään joulun tarkoitusta ja merkitystä. Agnostikkona se ei oikein kuulukaan harrastuksiini, mutta kristillisessä kulttuurissa kasvaneena se olisi mitä todennäköisempää. Olen varmaankin vain onnellinen, että tulin hankkineeksi ne levyt ajoissa ja mikäli ne ovat erityisen mainiota, saatan nauttia niistä vielä pitkään. Yksi asia on joka tapauksessa varmaa: radiaattori hohkaa tasaista lämpöään huoneeseeni ja minun on hyvä olla, vaikka olenkin kuluttanut ison summan rahaa ei-yhtään-mihinkään. Ja tuskin tunnen syyllisyyttä sisälläni.

Hyvää Joulua ja hauskaa Joulua,

toivottaa Jussi-Pekka


Ei kommentteja: