tiistai 24. heinäkuuta 2007

Kolja

Tänään illalla voi fiilistellä sadesäätä sisätiloissa sillä Sub TV esittää tšekkilïsen elokuvan klassikon vuodelta 1996, Koljan. Jan Svěrákin ohjaus sai aikanaan sekä parhaan ulkomaisen Oscarin että katsoen sydämet helliksi - Suomessakin.

Elokuva ei ole mielestäni parhainta Svěrákia, mutta katsottava silti. Sen tarina on universaali, eikä aikakaan ole raiskannut tätä rainaa kuten monia muita tuon ajan tšekkiläisiä pätkiä. Näin elokuvan vastikään, kun Svěrákin uusin elokuva, Vrátné láhve eli Palautuspullot tuli maaliskuussa elokuviin ja paikallinen sanomalehti puffasi Svěrákin elokuvia DVD-versioina lehdessään. Meni sivuraiteille, mutta hyvät fiilikset siitä jäi, se on sanottava.

Elokuvan, kuten kaikkien Svěrákin elokuvien, lavastus on huippuluokkaa. Hieman nostalgista fiilistä on luvassa hetkittäin, sillä kuvissa näkyy mm. Moskevskan metroasema, jota ei sitten tammikuun 1990 jälkeen ole ollut olemassakaan. Erityisesti huomioinarvoisiksi seikoiksi nousevat myös sekä Jan Svěrákin ohjaus että hänen yhteistyönsä kuvaaja Viktor Smutnýn kanssa. Myös sivurooleissa olevat Stella Zázvorková ja Ladislav Smoljak eivät petä katsojaa kertaakaan.


Nautinnollista elokuvailtaa.


j.


Ei kommentteja: