torstai 9. heinäkuuta 2009

Astana, Astana, Astana ja Columbia, Columbia, Columbia

Niin siinä on sitten vakuuttavasti käymässä, että Astana on kuorimassa kermat päältä kokonaiskilpailun voiton suhteen. Ja toisaalta, Columbian etappijunaa ei tunnu mikään pysäyttävän.Maanantain etappi oli puhdasta Columbian ja Astanan dominanssia, jolloin sopivasti tuulen suunnan kääntyessä koko Columbian yhdeksänhenkinen joukkue nykäisi kaarteessa ja sai mukaansa parisenkymmentä valppainta ja kilpailunlukutaitoisinta ajajaa, ml. Lance Armstrongin ja Fabian Cancellaran. Columbian juna jyskytteli raiteillaan maaliin saakka, missä Mark Cavendish juhli tämän vuoden toista ja uransa kuudetta Tour-etapin voittoa. Impressiivi!Samalla Lance Armstrong nousi joukkuekaverinsa Alberto Contadorin edelle, joka nukahti pahan kerran Columbian nykäisyssä ja joutui jäämään pääjoukon mukaan kun muutama Astanan ajaja lähti ajamaan Lancelle irtosekunteja. Ja niitä tuli. Vaikka LA olisikin ylimielinen nilkki amerikkalainen narkkari, niin kyllä hän osasi lukea tilanteen (Columbian irtiotto) oikein ja hyödynsi loistavasti tarjoutuneen mahdollisuuden.

Tiistaisessa joukkueaika-ajosssa Astanan sakki olikin sitten omaa luokkaansa. Ainostaan maailman parhaan tempoajajan, Fabian Cancellaran, vedot Saxo Bankin muiden ajajien mukanapitämiseksi menevät Astanan suorituksen yläpuolelle. Cancellara piti "sooloajollaan" voittosaumat elossa sekä Andy Schleckille että tilanteen salliessa itselleen.

Sen sijaan Cadel Evans ja Dennis Mentshov ovat ulkona kokonaiskilpailusta, sen verran liikaa joutuivat antamaan periksi joukkueajossa. Kaatuilleen Mentshovin Tourista tuntuu tulevan todellinen Canossan matka. Sen sijaan, Evansin edustama joukkue, Silence-Lotto, on vain liian heikko näihin kinkereihin. Evansin mahdollisuus voittaa Tour de France meni viime vuonna Sastren nykäisyyn Alpe d'Huezilla. Mentshovin Tour-haaveet lienevät jääneet itävaltalaiselle klinikalle.

Eilen tilanne ei kokonaiskilpailun kannalta muuttunut lainkaan, joskin ainoa poikkeus oli se, että Columbian letka taisi hieman hajota tai sutturoida lopussa, eivätkä takaa-ajajat saaneet kiinni ranskalaista Voeckleriä, joka vihdoinkin ajoi uran ensimmäiseen etappivoittoonsa Tourilla. Voecklerin hatkat siis kestivät, kiitos kovan sivutuulen ja korkean lämpötilan. Ihme sinänsä, että irtiotto kesti - pääjoukko oli taas hieman haluton ajamaan karkulaisia irti, vaikka kisan puolessa välissä näin näyttikin.

Tämän päivän etappia on hieman kinkkinen ennustaa. Mäkimiesten kisaa edelleenkin johtava Jussi Veikkanen saatta joutua luopumaan arvopaidastaan, jos hänen joukkueensa ei auta Jussia saalistamaan lisää pisteitä. Tänään on jaossa yhteensä 38 mäkikiripistettä, joten lisää epäilemättä tarvitaan. Tämänhetkiset yhdeksän pistettä eivät riitä pitämään paitaa Veikkasen päällä huomiseen.Etappia kannattaa tosiaan seurata, vaikka huomenna onkin vuorossa ensimmäinen oikea vuoristoetappi. Mielenkiintoista tulee olemaan, aikooko joku isoista nimistä kokeilla nykäistä jo tänään? Mielessä on tietekin Fabian Cancellara, jonka tempotaitoja ei kiistäne enää kukaan. Jos Spartacus saisi nykäistyä tänään muutamia sekunteja eroa lisää kokonaiskilpailussa, niin Pyreneiden vuoristoetapit saattaisivat tuntua kampikierroksen verran kevyemmiltä hänelle. Etappi sopisi erinomaisesti Cancellaralle, sillä nousut ovat maltillisia ja etapin viimeiset 20 kilometria nousevat loivasti. Tosin, joukkueaika-ajossa tuli todistettua, ettei Cancellaralla ole juurikaan tiedossa vetomiesapuja, joten saattaa mennä sooloiluksi, jos ollenkaan.Lisäksi odotan Caisse d'Epargnen espanjalaisilta säästöpankkipojilta yhä parempaa suoritusta. Joukkue aika-ajo nosti varmasti joukkuehenkeä ja eilisellä etapilla Rojas olikin jo mukana massakirissä. Hyvänä laskijana Luis Leon Sanchez voisi olla hyvä iskukortti tänään kun saavutaan Barcelonaan. Jos hän olisi irti viimeisen nousun päällä vaikkapa yhden oman apuajajan ja parin hatkamiehen kanssa, voisi hänestä hyvinkin tulla etapin voittaja.

Ei kommentteja: