maanantai 13. heinäkuuta 2009

Ensimmäinen viikko takana

Tour de Francen ensimmäinen viikko, yhdeksän etappia, on takana. Tänään maanantaina pidetään lepopäivä Limogésissa ja sitten tasa jatketaan.

On hieman ristiriitaista analysoida kuluneen viikon tapahtumia, sillä moni havainto saattaa kumota toisensa ja toisaalta vetää eri suuntiin. Sanotaanko nyt näin, että vaikka kisa on vasta tässä vaiheessa, taidamme tietää voittajajoukkueen nimen, vaikka ajamatta on perin monta mailia.Tour on ollut ja tulee olemaan Astanan kontrollissa. Viimeistään joukkuetemmossa Astana näytti, mikä on maailman paras pyöräilyjoukkue. Tämän vuoden Tour de Francen voittajajoukkue on Astana, siitä ei liene enää epäilystäkään, mutta kuka Astanan ajajista voittaa kokonaiskilpailun, onkin vielä ratkomatta. Mielestäni etu on siirtynyt Alberto Contadorille, joka näytti Arcalikselle ottavan takaisin sen, mitä etapilla 3. menetti Armstrongille. AC:n nykäisy ei ollut etukäteen sovittu, mutta voittajasuosikin paineet kaiketi kasvoivat liian suuriksi, joten hän halusi nykäistä ja näyttää Lancelle, mistä tarvittaessa pissataan. No, Lance ja muut Astanan ajajat jäivät AC:n nykäisyssä hieman pussiin, sillä heidän ei kannattanut vetää muita päävastustajiaan Alberton perään, joten Alberto sai mennä ja kuroa eron Armstrongiin kiinni. Poruahan siitä syntyi ja viimeksi tänään LA valitteli, ettei henki aina ruokapöydässä ole ylimmillään, vaikka kuinka Robin Williams oli käynyt heittämässä herjaa Astanan poikein kanssa. Tuskin paljoa nämä jupinat nostattavat Alberton fiiliksiä: Williams ja Armstrong. Tässä vielä samaa mutinaa amerikkalaiselta pyöräilysivustolta: Velonews.

Pyreneiden etapit olivat pettymys. Kun kisa on rakennettu niin, että voittaja ratkeaa kisan toiseksi viimeisellä etapilla Mont Ventoux'lla, niijn Arcalista lukuunottamatta kaksi muuta "vuoristoetappia" olivat lähinnä pääjoukon mukavaa sunnuntaipyöräilyä ja maaliin ajelemista. Todellista kilvanajoa ei nähty oikein missään vaiheessa ja onhan se surullista, jos vuoristoetapin ratkaisut nähdään lähestulkoon loppukireissä.

Jos "vuoristoetapit" nyt sitten takasivat sen, ettei kilpailun toisella viikolla kokonaiskilpailussa tule tapahtumaan mitään sen ihmeellisempää, niin katse kannattanee kiinnittää taisteluun vihreästä paidasta. Tämäkin taisto on olennainen osa Tour de Francea.

Hushovd on 11 pistettä edellä Cavendishiä ja sanokaa minun sanoneen, että vihreästä paidasta väännetään ja lujaa tällä viikolla. Vaikka Friere on ollut lopun taistoissa mukana vähintäänkin hyvin, olisin taipuvainen väittämään, että vihreän paidan metsästys on kahden näiden aikaisemmin mainitun kauppaa. Rojasilla ja Caisse d'Epargnella en usko olevan paukkuja haastamaan näitä kahta. Nyt kun Napolitanokin on poissa kisasta, niin Katushan kirit jäävät Pozzaton varaan - ei hyvä. Entä QuickStep? Boonenin Tour on ollut säälittävä, joten jonkinlainen ryhtiliike tarvittaneen. Liquigasilta puuttuu etappivoitto ja se lienee syytä hankkia ennen Alppeja - saako Bennatti riittävää tukea Kreuzigerilta ja Nibalilta loppusuoralla?

Haihattelua, sillä taistossa on mielestäni vain kaksi osanottajaa. Jos Columbia-HTC pystyy muodostamaan samanlaista vetoa kuin esim. etapilla 3, niin on kihelmöivää nähdä, miten CTT pystyy vastaamaan haasteeseen. Cervélon Haussler on ollut ihan kuutamolla koko kisan ajan, mutta hänen piristymistä Thor tarvitsee, jos aikoo lyödä Columbia-HTC:n junan ja Manxmanin. Mielenkiintoista on nähdä, miten Columbian Cavendish on palautunut Pyreneistä ja kuinka monta etappia Columbia aikoo runnoa voittoon. Vaikka Cav ylittikin vuoret säästellen, niin on kiintoisaa nähdä, miten jalat toimivat kakkosviikolla.

Keskeyttäneiden joukossa on yllättävän kovia nimiä, mm. Rabobankin Gesink ja Caisse d'Epargnen Pereiro. Ensimmäinen viikko oli myös kovin hermostunutta ajamista ja monet kärkimiehistäkin kaatuilivat, ihmeellistä sekoilua kokeneilta kuljettajilta. Tässä Levi Leipheimerin pohkeesta./ Jussi-Pekka

Ei kommentteja: