maanantai 6. heinäkuuta 2009

Tour de France, kaksi ensimmäistä päivää

Hienoa, Tour on saatu alkuun ja vaikka en nähnytkään lauantain aika-ajoa suorana, vaan jälkilähetyksenä, niin olihan se mahtavaa seurattavaa. Voiton aika-ajossa otti Fabian Cancellara, mikä ei tainnut olla yllätys kenellekään, mutta lujaa hän viimeisen puoliskon tuli - 19 sekuntia nopeammin kuin toiseksi ajanut Astanan Alberto Contador. Kuvassa Cancellaralle aika-ajoa varten kustomoitu satula...Astanan panos aika-ajossa oli järkyttävän kova - Contador, Klöden, Leipheimer ja Armstrong kympin sakissa. Se on tulos mikä lupaa pahaa muille joukkueille joukkueaika-ajossa. Jos hieman liioittelee, niin ensimmäisen mäkietapin jälkeen kilpailun sijoilla 1-4 voi olla nämä neljä ajajaa ja heidän välillään voitto sitten ratkaistaisiin... Joo joo, katsotaanhan nyt.

Vaikka Cadel Evans ajoikin erittäin hyvä aika-ajon, olisi hänen pitänyt pystyä sijoittumaa Contadorin edelle, jotta olisi saanut hieman etumatkaa vuoristoon, mutta näin ei käynyt. Saapas nähdä, katkesiko Evansin selkäranka jo tähän aika-ajoon ja kuinka aktiivisesti hän pystyy ohjaamaan kilpailua vuoristossa Astanan hirmusakin kustannuksella. Epäilen vahvasti.

Aika-ajon jälkeen kaksi vahvaa kilpailujaa ajoi itsensä ulos kisasta. Dennis Menchovin esitys oli luokaton ja eroa voittaneeseen Cancellaraan tuli jopa puolitoista minuuttia. Nähdäkseni Menchov on poissa kuvioista kokonaiskilpailua ajatellen, ellei pysty ihmetekoihin Mont Ventoux'lla - epäilys on suuri.

Hoikan veljeksistä Fränk Schleckin Tour tulee olemaan taistoa ja kiukuttelua täynnä. Aika-ajo ei mennyt putkeen ja eilinen etappi oli tuskaa täynnä pyöränvaihtoineen, kiukutteluineen, turhautumisineen. Näyttää siltä, ettei virtaa oikein ole - ehtikö hän kuntoitua ennen Touria? Epäillään tätäkin.

Eilisen etapin aikana tehtiin suomalaista pyöräilyhistoriaa kun Jussi Veikkanen nappasi tarvittavat pisteet mäkikireistä ja puki päälleen mäkikilpailua johtavan ajajan pilkkupaidan. Aivan loistava suoritus Jussilta ja toivotaan virtaa vielä seuraavillekin etapeille. Jussin takana vaanii kova ja lupaava Columbian Tony Martin, joka varmaan hamuaa samaa paitaa päällensä, mutta jos Jussi pystyisi pitämään paidan aina Arcalikselle saakka, niin olisihan se mahtavaa. Tänään edessä kaksi neljännen kategorian nousua, joista on taas pisteitä jaossa ja mikäs olisi sen mukavempaa kuin napsaista pari lisää ;-)

Polkkapaitaa en omista, enkä varmaankaan aio sellaista edes hankkia, mutta jos naisväki innostuisi asiasta, voisi kukin edeskäypä hankkia käyttöönsä nämä mainiot tassuttimet - nyt kun siihen on hyvä syykin ;-)Kakkosetappi päättyi odotetusti loppukiriin ja yllätys yllätys, Mark cavendish korjasi potin muiden edestä. Columbian juna oli niin vahva ja pysyi kasassa, ettei tuota letkaa oikeastaan pysäytä muu kuin puomi. Huh huh.

/ Jussi-Pekka

Ei kommentteja: