Ostin pääsiäislauantaina Ossin rompetorilta Orimattilasta kaksi Matti Kurjensaaren kirjaa, 30-luvun vihainen nuori mies ja Kansakunnan kaapin päällä : muotokuvia muistista, joista olen ensinmainitun ehtinyt tässä lukaista.
Kurjensaareen törmäsin taannoin toimittaessani Praha-kirjaani, mutta unohdin sittemmin hänen kirjoitukset melkein tyystin. Nyt kun luin 30-luvun vihaisen nuoren miehen, niin mieleeni palautui kuinka oivaltava aikakautensa havainnoitsija Kurjensaari olikaan. Monet Kurjensaaren kirjoitukset saattaisivat soveltua lähes sellaisina nyky-yhteiskuntamme arvointiin. Suosittelen lukemaan, vajoamatta liioittelevaan anakronismiin.
Ihmettelin taannoin ettei Kurjensaarta nostettu esiin vuonna 2007, jolloin hänen syntymästään tuli kuluneeksi 100 vuotta. Jotain nyt sentään, sillä Mikko Hytönen on kirjoittanut opinnäytetyönsä Matti Kurjensaaresta suomalaisen yhteiskunnan kuvaajana 1930-luvulla, aikana jolloin Kurjensaaren demokraattiset ihanteet olivat vähintäänkin uhattuina.
Kurjensaarta on hyvä lukea myös sen vuoksi, että monin kohdin hänen teksteistään löytää itsensäkin, kuten hänen siteeratessaan nimeämätöntä eteläafrikkalaista: "On katkeraa, kun ihmisen täytyy tulla fanaatikoksi aivan tavallisen yksinkertaisen suvaitsevaisuuden tähden."
tiistai 6. huhtikuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti