torstai 8. maaliskuuta 2012

08/03 Käynti BAR/AFS/AFS/AFS/SFA:ssa


Hostellin verkkoyhteys on sen verran epävarma ja hidas, että tältä matkalta ei taida paljoa syntyä kirjoittelua tälle foorumille ja sitäkin vähemmän kuvia kuonolampaista, lehmänkelloista, fonduepadoista jne.

Stereotypiat Sveitsistä saivat katetta ensimmäisenä oikeana työpäivänä, kun tulin matkanneeksi Genevestä Berniin vieraakseni Sveitsin (valaliiton) arkistossa, tehtäviltään siis jokseenkin Kansallisarkistoa vastaavassa puljussa. Jo edellisessä postissa hieman ennakoin sitä, mitä minä siellä oikein tulisin tekemään ja tämänpäiväinen antoi ennakko-odotuksille jonkinlaisia vastauksia, joskaan ne eivät vahvistaneet niitä. Comité Universitaire Suissen aineisto tässä arkistossa oli kovin kovin pieni, joten kysymys kuuluu kaikille sveitsiläisiä arkistoja läpikotaisin kolunneille: mihin arkistoon tässä maassa on yhdistysten aineisto deponoitu?


Ei tullut kysyneeksi, miten arkiston väki itse haluaisi heidän arkistotunnuksena lähdeluetteloon, alaviitteeseen. Mahdollisuuksia näyttää olevan monia.

Siltikin, vaikka Sveitsin Yliopistollisen (Avustus-)Komitean arkisto oli kooltaan aika suppea, niin se pystyi antamaan muutamia vastauksia pyörittelemiini ennakkokäsityksiini: Comité Universitaire Suissea käytännössä hallinnut Secrusse oli mukana rahan vuoksi, koska Venäjän markkinat olivat valtavat ja kovin kovin avoimet vuonna 1921. Tämä antaisi aihetta sanoa, että sveitsiläisellä avustuskomitealla oli taskussaan myös muita kuin filantrooppisia tavoitteita venäläisten tiedemiesten auttamisen suhteen. Ja paljastui myös, että herra Haut-Commissaire F. Nansen ei todellakaan pitänyt tällaisesta kaupallisten etujen ajamisesta filantrooppisten hankkeiden suojissa. Lisäksi, tämä Kansainliiton rooli ja asema suhteessa SYAan tulee kokoajan mielenkiintoisemmaksi, mutta tähän asetelmaan palataan huomenna, kun menen asioimaan Yhdistyneiden Kansakuntien (ml. Kansainliiton) arkistoon ja pääsen katsomaan omin silmin – sillä vasta silloin uskoo, sanoi Kafka.

Ei kommentteja: