maanantai 12. maaliskuuta 2012

12/03 Kansainliiton arkistossa

Torstaisen Bernin-matkan jälkeen tieni vei Kansainliiton arkistoa kohti, joka sijaitsee YK:n kirjaston ja arkiston yhteydessä Kansakuntien palatsissa, sen B-rakennuksessa. Kompleksi sinänsä on jo vierailemisen arvoinen laitos, mutta itselläni ajatukset ovat olleet ennen kaikkea arkiston suunnalla.


Kansainliiton arkiston nk. Nansenin-kokoelmat (Fonds mixte des réfugiés) ovat väitöskirjatutkimukseni kannalta mielenkiintoinen osa, jonka aivan täysin tarkasta sijoittumisesta oman työni viitekehykseen minulla ei ennen tätä matkaa ollut ihan tarkkaa käsitystä. Ja hyvinkin voi olla ettei matkan jälkeenkään ole varmuutta mitä tämän aineiston kanssa teen. Joka tapauksessa tarkoitus on ollut tutkia Kansainliiton pakolaisasioiden päävaltuutetun (pakolaiskomissaari) Fridtjof Nansenin toiminnan rajapintoja venäläisten tiedemiesten avustamiseen. Tämä voi tuntua äkkiseltää kaukaa haetulta, mutta mielestäni pakolaisasioiden järjestämisessä (venäläisten pakolaisten auttaminen) ja Venäjän nälänhätä 1920-1922 ovat saman asian eri aspekteja, joiden itse asiassa hieman odotankin hitsautuvan sitten aikanaan narratiivissa yhteen juovaan juuri Kansainliiton aineistojen avulla.

Toistaiseksi olen päässyt lukemaan mainitsemiini pakolaisasioihin liittyviä aineistoja kahden päivän ajan. Perjantaina aamupäivällä keskityin asiakirja-aineistoihin joka oli otsikoitu otsakkeella "Famine in Russia" ja sittemmin olen lukenut "Russian regufees" nimekkeen alla koottua aineistoa. Kummatkin kokoelmat sisältävät kirjeenvaihtoa pakolaiskomissaarin (hänen toimistonsa) ja eri maiden hallitusten sekä nk. Sekakomitean (Kansainliitto ja Kv. PR) jäsenten kanssa. Erityisen mielenkiintoista on ollut lukea Tsekkoslovakian Action russe -politiikkaan liittyvää aineistoa, jonka kautta olen voinut taas muodostaa hieman argumentointia tuon Tsekkoslovakian oman pakolaispolitiikan tavoitteista ja sen toteuttamisesta. Aika hyvin alkaa muodostua nyt tästä askareesta kokonaiskuva, kun olen voinut verrata sitä marraskuussa Prahassa keräämääni Tsekkoslovakian ulkoasiainministeriön materiaaliin. Kuva siis täydentyy ja antaa mahdollisuuksia sanoa jotain, ei vain olettaa jotain.

Matkaa on kuitenkin jäljellä enää yhden työpäivän verran. Huomenna aion lukea Kansainliiton toisen (2.) yleiskokouksen (Assembly) aineistoja. Tuolloin venäläisten pakolaisten avustamisesta päätettiin ja olipa tuolloin mukana ensimmäistä kertaa se Ahvenanmaalla Kansainliittoa kiusannut Suomikin. Siihen keskusteluun minulla ei ole mitään annettavaa ja sen myötä erittäin vähän mielenkiintoakin, mutta jospa yleiskokouksen Venäjän nälänhätää käsitelleen alakomitean keskusteluista ilmenisi jotain mitä voisi hyödyntää omassa tutkimuksessa, laajentaen edelleenkin vahvistuvaa kuvaa myös venäläisten tiedemiesten avustamisesta.

***

Seuraavassa sekalainen kooste näppäämistäni kuvista pisin ja poikin palatsia ja sen puutarhaa. Ps. olisin halunnut liittää tähän myös linkin Lapinlahden lintujen puoli-legendaariseen parodiaan YK:sta, jossa pari muusikkoa soittaa nokkahuilulla jotain sävelmää nimeltä YK:hon. Jos joku löytää tai uploadaa sen, niin ilmoittakoon minulle asiantilasta.






Ulkoa






Tummat sävyt A-rakennuksen pitkästä 3. kerroksen aulasta, joka tuo mieleen Adolf Loosin funkkismaailman; vaalemman vihreät sävyt kirjasto-ja arkistosiivestä, eli B-rakennuksesta








Talossa on todella paljon erilaista kulttuuritoimintaa ja runsaasti vaihtuvia näyttelyiä, joista yksi esitteli Václav Havelin elämäntyötä, toinen Kansainliiton aseistariisumisagendaa ja kolmas afrikkalaisten naisten asemaa yhteiskunnassa. Ja paljon jäi vielä näkemättä. Juuri oli mennyt ohitse myös Kansainliiton arkiston näyttely "The Åland Island", mutta sen sijaan Kansainliiton ensimmäisestä sovittelupäätöksestä kertova taulu löytyi E-siiven käytäviltä.

Ei kommentteja: