perjantai 20. huhtikuuta 2012

Kolmas työviikko, 14.-20. huhtikuuta 2012


Kolmas työviikkoni Marburgissa tuntuu jostain kumman syystä yhtä harmaalta ja kolealta kuin tämänaamuinen näkymä eteläiseen kaupunginosaan instituutin kahvihuoneesta - hieman seisahtunutta keliä ladulla, sano.

Marburgin Südviertel jossain siellä sumun takana

Tämän viikon aikana yritin tehdä edistää asiaani eli päästä paremmalle jyvälle Tšekkoslovakian 1920-luvun pakolaispolitiikasta, Ruská pomocná akcesta. Aihe on minulle toki entuudestaan tuttu, mutta nyt asiaan oli palattava, sillä yritän hioa yhden luvun väitöskirjaani RPAn vaikutuksesta venäläisille tieteentekijöille annettuun ruoka-apuun ja suomalaisten tiedemiesten toimintaan 1920-luvun alussa.

Alkuun piti hieman kerrata opittua, joten tuhrasin alkuviikosta aikaani lukemalla Elena Chinyaevan Russian outside Russian, Ivan Savickýn Osudová Setkánín sekä Savickýn ja Catherine Andreyevin Russia Abroadin – valitettavasti nämä aihealueen perustutkimukset eivät oikein enää, yli kymmenen vuotta julkaisemisensa jälkeen, tarjoa lukijalleen sellaisia virikkeitä, jotka voisivat toimia uusien näköalojen avaajina. Hyvä oli kuitenkin kerrata asioita, mutta koska halusin edistää asioitani ja tutkimustani, otin tutkimuskirjallisuuden sijaan jonkin aikaa panttaamaani alkuperäisaineistoa luentaan siinä toivossa, että joku löytäisin jonkun langansäikeen, jota ryhtyä seuraamaan. Marraskuussa Prahassa ollessani pääsin selaamaan ja kuvaamaan Kansallisarkistossa olleita RPA-aineistoja, mutta aikaisemmin ollut ehtinyt varsinaisesti edes lukemaan kuvaamaani materiaalia – tällä viikolla oli sitten siihen lopultakin ryhdyttävä, olkoonkin ettei kuudentuhannen kuvan selaaminen PDF-paketteina pieneltä miniläppärin näytöltä tuntunut etukäteen mielenkiintoisimmalta lystiltä.

Kirjoitin selaamastani materiaalista lyhyet muikkarit, ihan vain muutamia asiasanoja ja kirjanmerkitsin aineistoa lähilukua varten. Nyt näiden kevyiden muistiinpanojen pohjalta yritän hahmottaa kokonaisuutta, ensin piirtämällä yksinkertaista aihepiirikarttaa ja sitten kirjoittamalla näitä aihepiirejä auki lyhyisiin, muutaman kappaleen mittaisiin kokonaisuuksiin. Tässä vaiheessa otetaan käyttöön tiivistävän kirjoittamisen taktiikka, jota olen viime vuosina harmittavan laiskasti hyödyntänyt. Minulle opetettiin aikanaan Lontoossa opiskellessani, että joskus on parempi tiivistää sanoma vain parin liuskan mittaiseksi esseeksi. Esseeksi, joka sisältää koko kirjoituksen jänteen - ingressit, jäsennykset, argumentoinnin, lopetuksen – kaikki kaikkinensa mukana. Ja kaikki tämä vain parin liuskan sisään. Tämä niukka formaatti nimittäin pakottaa tiivistämään sanottavansa selkeisiin kokonaisuuksiin, minkä tarkoituksena on tietty saada kaikki tarpeeton tauhka tippumaan pois kirjoituksen ympäriltä, jolloin jäljelle tulisi jäädä hiottu ja kirkas kuva valitusta aiheesta. Tämä on haastava tapa työskennellä – on nimittäin vaikeampi kirjoittaa kaksi kuin kuusi sivua, mutta uskon tämän metodin kuitenkin edistävän työtäni tässä kohtaa matkaan, jotta saan itselleni selvyyden mitä minä tällä RPAlla suomalaisten tieteentekijöiden ja ruoka-avun suhteen oikein teenkään.

Tämä askare jää kuitenkin viikonlopun iloksi ja huviksi. Nyt on aika lähteä taas pyykinpesulle ja pyörälenkille, kun aurinkokin hieman näyttäytyy.

Ei kommentteja: