perjantai 27. huhtikuuta 2012

Neljäs työviikko, 21.-27. huhtikuuta


Neljäs työviikko Marburgissa kului hieman nihkeän tahmeasti ikääntymisen ja flunssailun parissa, joskin jotain saatiin työrintamallakin aikaiseksi.


Perjantain aurinkoinen sää antaa lupauksia lämpimästä viikonlopusta

Olen viimeisten neljän viikon aikana yrittänyt edistää väitöskirja yhtä lukua, joka koskee Tšekkoslovakian hallituksen emigranttipolitiikkaa ja sen vaikutusta niin Suomen Yliopistollisen Avustuskomitean alullepanemaan venäläisten tiedemiesten avustushankkeeseen kuin tieteelliseen yhteistyöhön suomalaisten slavistien kanssa. Kun minua pyydettiin kirjoittamaan paperi ja pitämään esitelmä täällä Marburgissa omasta tutkimusaiheestani, niin ajattelin, että pääsen edistämään tutkimustani ja käsittelen tämän osa-alueen kysymyksiä täällä ollessani.

Valitettavasti esitelmäaika tulee liian nopeaan vastaan, sillä esitelmäpaperi pitää jättää luettavaksi jo 2. toukokuuta. Vilpittömästä yrityksestäni huolimatta, en olisi ehtinyt millään tarkastella tuota kokonaisuutta siten, että siitä olisi ollut minulle tai yleisölleni mitään varsinaista hyötyä. Viikon paras päätös olikin tehdä esitelmä pian julkaistavan artikkelini pohjalta, jolloin säästäisin työaikaa ja saisin esiteltyä varsin valmista väitöskirjani kokonaisuutta täkäläiselle yleisölle. Miinuspuolena olisi tietty se, että suomalaisten slavistien tieteellisen yhteistyön tarkasteleminen tšekki-kollegojen kanssa jäisi nyt hieman taka-alalle, joskin saisin sitä tehdä tässä vielä yli kahden kuukauden ajan, ilman paineita.

Valmistelin siis artikkelistani (linkin takana artikkelin oikovedos luettavaksi) tähän yhteyteen sopivan esitelmän, eli poistin joitain kohtia ja lisäsin eräitä matkan varrella luettuja lähteitä esitykseen jne. Lähetin esitelmän jo eilen aamulla luettavaksi, joten olen pari päivää ehtinyt jo keskittyä ylläkuvaamani aiheen käsittelyyn – homma siis etenee.

***
Tämän viikon pyöräilykilometrit ovat perjantai-iltapäivään mennessä pysyneet nollassa. On ollut kuumetta, niska-hartia-alueen kipuja ja varsin sateisia iltapäiviä, joten olen välttänyt tarkoituksella riskiä sairastua vieläkin pahemmin. Lepo ei varsinaisesti ole suuremmin auttanut, särkylääkkeetkin vain jonkin verran, mutta lasken nyt lämpenevän ilman varaan paljon toiveita. Tänään perjantaina on pakko päästä pienelle lenkille, jotta ei aivan täysin veltostu, sillä viikonlopuksi on luvattu jopa 28 asteen lämmintä ja ennen noita ”helteitä”, on parempi käydä hieman ulkoiluttamassa jalkoja. Matkaan siis!

Ei kommentteja: