lauantai 23. kesäkuuta 2012

16.-22. kesäkuuta, toiseksi viimeinen työviikko


Toiseksi viimeinen työviikko antoi mahdollisuuden kirjoittamiselle, mutta tuota mahdollisuutta en tullut aivan täysin käyttäneeksi. Toisaalta, edistystä se on se eteenpäin kaatuminenkin, sano. 

 Juhannuksen kunniaksi, ruusuinen kuvatervehdys Marburgista

Kirjoittaminen on tosiaan vaikea laji. Tiedän olevan sellaisia ihmisiä, jotka pystyvät kirjoittamaan nk. suoralta kädeltä valmista tekstiä – itse en kuulu tähän siunattuun kansanosaan, vaan tekstini ovat syntyneet lähes väkipakollisen synnyttämisen tuloksena. Niitä fundeerataan pitkään, mutta ei kirjoiteta paperille. Ei edes juurikaan luonnostellen, vaan kirjoittaja odottaa kirjoitusflow’ta, jolloin kaikki luettu ja analysoitu puklataan näppäimistön kautta jonkinlaiseksi tekstikokonaisuudeksi ja sitten sitä hiotaan vähintäänkin kolme-neljä kertaa. Olen tästä kirjoittamisen tuskasta joskus avautunut tälläkin foorumilla, mutta tämänviikkoisten kokemusten pohjalta näyttää edelleen siltä, että en taida hallita muuta kirjoittamisen tapaa kuin kaiken kerralla ulosrykäisemisen. Voin kertoa, että se on raskas tapa kirjoittaa.

Tällä viikolla yritin taas kirjoittamista. Luonnostelin artikkelia täällä lukemani ja viime syksynä Prahasta keräämäni arkistoaineiston pohjalta. Tämä osuus on siinä mielessä tärkeä, että haluaisin kirjoittaa sen auki ja katsoa, miten kuvio istuisi väitöskirjani kokonaisuuteen. Yritin jäsennellä artikkelia mindmäpäten, asiasanoittaen, piirrellen, jäsentäen asiakokonaisuuksia, listaten käsiteltäviä teemoja, luonnostellen kaaviokuvia, jotka paljastaisivat asioiden väliset suhteet. Ei onnistu, ei avaudu kirjoittamisen väylä näiden suuntamerkkien kautta, ei. Turhauttavaa. Tai sitten vain luovutan ja jään odottamaan hetkeä, jolloin olen saanut palikat päässäni kohdilleen ja rykäisen väitöskirjan kerralla paperille. Epäilen tosin tämän hankkeen toteuttamiskelpoisuutta.

Vaikka tällä viikolla eteneminen oli lähinnä kaatumista eteenpäin, niin ensi viikolla yritetään taas.

Ei kommentteja: