lauantai 30. elokuuta 2008

La VueltaVihdoinkin. Mielestäni eräs parhaista pyöräilykilpailuista, Vuelta, alkaa tänään. Espanjan ympäriajo on mielestäni paljon mielenkiintoisempi kilpailu kuin Le Tour, joka toimii lähinnä pyöräurheilun kaupallistamisen välineenä kuin itse kilpailuna. Arvostan toki Touria, mutta tämänvuotinenkin kilpailu meinasi lässähtää tylsyytensä vuoksi tyystin. Vuelta ja Giro ovat sentään eri maata, joskin suosikkejani ovat yhden päivän ajot, kuten Liège-Bastogne-Liège ja Paris-Roubaix (tietenkin).

Tämän vuoden kilpailusta tulee monessa suhteessa erityisen mielenkiintoinen. Tom Boonen, Paolo Bettini ja koko Astanan joukkue olivat poissa Tourilta ja nyt oikeastaan mitataan kuka on kauden ykkösajaja - onko se Boonen, joka voitti Paris-Roubaix'n uudella Spesssullaan vai onko se Alberto Contador, viime vuoden Tour de Francen ja tämänvuoden Giron voittaja. Kolmas voitto isoista kilpailuista nostaisi näin lyhyen ajan sisään nostaisi Contadorin yhdeksi legendoista ja ehkä tämän hetken parhaaksi pyöräilijäksi.

Astana ei nojaa ainoastaan Contadoriin, vaan mukana ovat niin saksalainen Klöden ja yhdysvaltalainen Leipheimer, jotka ovat varmaan hyväksyneet Contadorin ykkösaseman joukkueen sisällä ja tekevät kaikkensa auttaakseen Alberton voittoon. Kaikki on siis aseteltu Contadorin eteen kuin tarjottimella, mutta onko miehestä tempun tekijäksi.Oman suosikkini on Caisse d'Epargnen Alejandro Valverde, mutta en oikein todella jaksa uskoa hänen mahdollisuuksiinsa. Jonkun etapin voi voittaa, mutta luulenpa hänen keskittyvän enemmän maailmanmestaruuskisoihin kuin Vueltan voittoon. Joukkuekin on heikompi kuin Tourilla ja etenkin loukkaantuneen Oscar Pereiron poissaolo vähentään Valverden mahdollisuuksia entisestään.

Toisin kuin Tour, Vuelta a Espana on todellisten mäkimiesten kisa. Profiilia voi kurkkailla Vueltan sivuilla, mutta tässä pientä maistiaista. "Miranda" varmaan menisi tuonkin, mutta allekirjoittaneen keuhkot ja reidet tekisivät lakon. Tuon nousun kohdan nimi on Cuena les Cabres ja nousukulmaa siihen on saatu yli 23,5% verran, joten voi olla että aika monella iskee hapoille. Taitaa olla sama paikka, missä Roberto Heras (Lance Armstrongin mainetekojen takuumies) otti ja ratkaisi Vueltan voiton muutama vuosi takaperin. Niin, Vuelta ei ole beesaajien kilpailu, kuten Tour. Siksi Cadel Evans ei tule siellä pärjäämään, jos "polvivammoiltaan" ja soutamiseltaan ja/tai huopaamiseltaan edes uskaltaa osallistua. Niin ja montako voittoa joukkueajaja Lancella Vueltasta on? - Aivan! Hän oli kerran neljäs ja siinä kaikki. Ei voi arvostaa, mutta Vueltan mäkimiehiä pitää ja voi. Vamos!


Tänään Vuelta alkaa joukkueaika-ajolla, jota en aio kylläkään seurata.

Ei kommentteja: