perjantai 4. marraskuuta 2011

04/11/2011 Tukalevskin kimpussa, osa II

Pystypaini V. N. Tukalevskin kanssa jatkui tänään. Mitää varsinaisesti ei tullut löydettyä, mutta kuten ennen reissua arvelinkin, Tukalevskin toiminta Suomessa vuosina 1918/1919-1923 alkaa muotoutua täydemmäksi. Emigroiduttuaan Suomeen, V. N. Tukalevski toimi alkuun opettajana, mutta integroitui pian Suomen venäjänkieliseen lehdistöön ja tutustui viimeistään sitä kautta Venäläisen kirjaston johtajaan, Andrei Igelströmiin, jonka palveluksessa hän ainakin osan aikaa toimi. Ei tosin kirjastossa, vaan Polititseskaja izvestijassa ja Igelströmin johtamassa tietotoimistossa Nord-Press. Tänään tutkitun aineiston perusteella voidaan sanoa varmasti, että Tukalevski toimitti uutisia PI:aan, kuten Julitta Suomela on aikaisemmin kyllä osoittanut, mutta että paljastui tosiaan sekin, että Nord-Press oli Igelströmin hallussa. Mennyttä reaaliaikaista tiedonvälityksen maailmaa oli mielenkiintoista tarkastella Tukalevskin päivittäisten työtehtäviä seuraten: kerää maailmasta uutiset yhteen, jäsennä ne aihealueittain, käännä ne venäjäksi tai englanniksi, koosta tiedonanto ja lähetä eteenpäin. Näiden tiedonantojen pohjalta on varmasti ollut aika hurjaa seurata, miten Deninikin tai Koltshakin oikein käy. Hetkisessä maailmassa silloinkin elettiin - siitä käy todisteeksi eri puolilta Eurooppaa kerätyt sähkösanomat Kronstadtin kapinasta.

Yksi Tukalevskin koostama tiedonanto sai tänään päivän hupaisan arkistolöydön ensimmäisen palkinnon. En tiedä miksi, mutta jostain kumman syystä Tukalevski koki tarpeen Russian Liberation Committeelle Lontooseen lähettämässä sähkekatsauksessa sanoa, että bolshevikit ovat kansallistaneet kaiken mahdollisen, mutta sanoi kaiketi tämän ironiaa unohtamatta:

HELSINGFORS. 3rd October 1919

Unsocial Barbers.
 

Hairdressers' establishments in Petrograd have been denationalised.

Matka Tukalevskin maailmaan jatkuu huomenna. Ihan selvästi olen taas askeleen lähempänä hra Tukalevskin toimintaa Suomessa ja se mitä tapahtui etenkin kesällä 1921, askarruttaa mieltäni kovin. Ehkä siihen tulee huomenna jonkin sorin viite. Ei muuta kuin humanistin "työrukkaset" käteen ja hommiin:

***
Ai niin - meinasi unohtua se päivän toinen kevennys. Jos nyt rehellisiä ollaan, niin raiteilla sentään nykyään palvellaan. Toista se oli vajaa satakunta vuotta sitten, jolloin turhasta murjottajille kävi pahanpäiväisesti: 


Ei kommentteja: