keskiviikko 9. marraskuuta 2011

09/11 Tiedän mitä teit viime kesänä

Heräsin hieman liian aikaisin, mutta siitä huolimatta vietin MÚAssa (ma, ke 09-18) työntäyteisen ja antoisan tutkijapäivän kun oli pakko, sillä tämä arkisto on auki vain kahtena päivänä viikossa, kun taas Ulkoasiainministeriön arkisto, AMZV, on auki paitsi perjantaisin (ma-to 09-15.30) ja Kansalliskirjaston Slaavilainen kirjasto, Slovanka, on avoinna joka päivä (ma-pe 9-19, la 9-14), myös lauantaisin. Näin ollen maanantait ja keskiviikot ovat jyvitetty MÚAlle, tiistait ja torstait AMZVlle ja perjantait ja lauantait Slovankalle.

Ensi viikolla taiteilu saa uusia muotoja, sillä en voi hukata nyt enää ainoatakaan työpäivää enempää ja toisaalta löysin tänään lisää matskua MÚAsta, joten minun pitää suunnitelmieni vastaisesti mennä sinne vielä maanantaina, ellei sitten jopa keskiviikkonakin. Ja koska AMZV menee kiinni klo 15.30, niin ehdin vielä hyvin pariksi tunniksi kaupungin toiselle laidalle MÚAan, joka sulkeutuu vasta klo 18. Tämän lisäkoukeron aiheutti MÚAssa oleva J. Horákin valtava arkisto, jonka luettelo itsessään oli jo vajaan neljänsadan sivun mittainen ja arkisto 32 hyllymetrin laajuinen, jossa oli noin kymmenkunta kansiollista pietarilaisten oppineiden avustustoimintaan ja siihen aikakauteen liittyvää aineistoa. No, sitähän ei taas tiedä kuinka monta dokumenttia näissä kansioissa on aiheeseeni liittyen, mutta soveliasta materiaalia kävelee vastaan kun vain ehtisi lukemaan – varsinkin kun paikallisen tšekkoslovakialaisen avustuskomitean toiminta näyttää jatkuneen vastoin aikaisempaa käsitystäni vuoden 1922 puolella - jollain muotoa, en vielä tiedä miten, mutta jatkui.

Valitettavasti tämän yhden avainkirjeen löytäminen johtaa vääjäämättä kohti seuraavaa onnettomuutta, sillä nyt joudun kun joudunkin menemään vielä Prahan kaupungin arkistoihin (AHMP), ja kun alun perin olin ajatellut jättäväni sen kokonaan käymättä, koska luetteloiden perusteella en etukäteen löytänyt mitään relevanttia aineistoa – no, nyt pitää se relevantti kama etsiä taas jotenkin käsiin – tosin minulla on karmeat muistot juuri AMHPssa asioimisesta syksyltä 2002, jolloin nuorta historioitsijaa ojennettiin arkistokäyttäytymisen suhteen oikein koko suvun kourilla – muutin työvalaisimen kuvun asentoa työpöydällä ettei se häikäisisi silmiini, mikä oli ilmeisesti virkailijan mielestä pyhä virhe, teko, joka johti arkistoleidin kimpaantumiseen ja ujeltavaan huutoon, jonka sisältä oli: ”ei siihen valoon saa koskea, etteivät dokumentit mene pilalle!!!” Ja vasta hetkeä aikaisemmin minua oli moitittu lyijytäytekynän käytöstä ja pakotettu ostamaan kanttiinista Koh-i-Nooreja muistiinpanovälineikseni. AMHPiin meneminen pelottaa siis jo etukäteen.

Ja sitten olisi vielä tulossa Kaarlen yliopiston arkisto (AUK) perjantaina, jonka annista en osaa sanoa vielä tuon taivaallista sekä Kansallisarkisto, jonne olen sopinut meneväni lukemaan aineistoja ensi viikolla tiistaina. Lisäksi torstai on täällä pyhäpäivä (pikemminkin Pyhä Päivä), joten sitä suuremmalla syyllä mokakorttien heittoihin ei ole varaa. Jotta pysyy tahdissa, on pidettävä huoli aikataulusta  - kun vilkaisen kalenteriani, niin se näyttää marraskuun, eli kesälomakuukauteni osalta tällaiselta:

01/11 Saapuminen
02/11 Kirjallisuusarkisto, PNP
03/11 Kirjallisuusarkisto, PNP + Slovanka, Kansalliskirjasto
04/11 Slovanka, Kansalliskirjasto
05/11 Slovanka, Kansalliskirjasto
06/11 vapaapäivä
07/11 MÚA/Tiedeakatemian arkisto + Slovanka, Kansalliskirjasto
08/11 AMZV
09/11 MÚA/ Tiedeakatemian arkisto
10/11 AMZV
11/11 Kaarlen yliopiston arkisto + mahdollisesti Slovanka, Kansalliskirjasto
12/11 Slovanka, Kansalliskirjasto
13/11 vapaa
14/11 AMZV + MÚA/ Tiedeakatemian arkisto
15/11 Kansallisarkisto
16/11 Kansallisarkisto tai AMZV tai mahdollisesti MÚA/ Tiedeakatemian arkisto
17/11 vapaa
18/11 Kansallisarkisto tai Kaarlen yliopiston arkisto
19/11 Slovanka, Kansalliskirjasto
20-27/11 Kesälomalla [sic] !!!
28/11 Joko Slovanka tai Kaarlen yliopiston arkisto tai AMZV tai Kansallisarkisto
29/11 Joko Slovanka tai Kaarlen yliopiston arkisto tai AMZV tai Kansallisarkisto
30/11 Lähteminen

Lisäksi iltaisin teen muistiinpanoja päivän askereista, siirrän kaiken matskun kameran muistikortilta ulkoiselle kovolle ja tallennan vielä keskeisimmän matskun ”pilvipalvelimelleni” ynnä muuta. Kas, siinä kesälomani aikataulu. Autoloma lasten kanssa Legolandiin tuntuisi helpolta, mutta ei nyt aleta marttyyriksi kun olen tätä itse kovasti kinunnut. Marienbadiin en kuitenkaan taida tänä kesänä ehtiä. Ehkä ensi kesänä.

ps. mutta kirjakauppaan ehtii aina. Tänään kävin töiden jälkeen parissa antikassa etsimässä ikuisuusprojektejani, eli Karel Šiktancin koottujen runojen osia, Miloš Urbanin (ainoa kokoelmasta puuttuva – kiroan vieläkin sitä hetkeä syksyllä 2002 Fišerin kirjakaupassa kun laskin kädessäni olevan teoksen takaisin hyllyyn) Paměti poslance parlamentu ja Daniela Hodrován trilogiaa Trýznivé město. Pidin tänään käsissäni Šiktancin jotain uudempaa painosta legendaarisesta Pražský orloj’sta, mutta jätin sen kuitenkin hankkimatta, sillä jotenkin järkeilin niin, että löydän ne kootut vielä joku päivä. Sen sijaan, en jättänyt tällä kertaa tilaisuutta käyttämättä, vaan hankin Hodrován trilogian kaksi jälkimmäistä osaa, Kukly (1991) ja Théta (1992). Tämä on suoranainen ihme ja odotan kuin kuuta nousevaa, että se vapaan kaupunkitrilogian avausosa, Podobojí (1991), kävelee vastaani vielä joskus – liikaa nimittäin ei kannata ahnehtia, sillä tälle reissulle on tässä suhteessa ollut jo enemmän myötätuulta kuin kymmenenä edellisenä vuonna yhteensä. Lisäksi eräästä kolmannesta paikasta löytyi Hodrován Perunův den vuodelta 1994, jota en malttanut jättää hyllyyn…

/ JPH

Ei kommentteja: