torstai 24. marraskuuta 2011

24/11/2011 Lost in Functionalism II

Tiistainen käynti Adolf Loosin ja Karel Lhotan suunnittelemassa Villa Müllerissä ja kävely Baban asuntoalueella sai toimia alkusoittona funktionalismikierrokselle Brnossa, tänään torstaina.

Yhden päivän reissulla ei paljoa ehdi, eikä jaksa katsella. Aamupäivällä kiertelimme keskustan alueella seuraten oppaan ja BAMin vinkkejä. Muutamia upeita Arnošt Wiesnerin ja Bohuslav Fuchsin käytännöllisen teräksisen ja lasisen arkkitehtuurin helmiä näimmekin, joskin suruksemme sekä Avion että Zemanova kavárna olivat kiinni ja peruskorjattavana. Ei asiaa sisälle.

Perustavanlaatuisessa remontissa on myös eräs funktionalistisen arkkitehtuurin kauneimpiin rakennuksiin kuuluva Villa Tugendhat, jonka uudelleenaukeamista yleisölle saamme odottaa vuoden 2012 alkupuolelle. Sen sijaan, yllättäen, pitkään rappiotilassa ollut Josef Kranzin Kavárna ERAoli avannut ovensa kesäkuussa 2011 - tässä uutinen avajaisista. Uutinen ERAn korjaamisesta ja jälleenavaamisesta on kyllä ohittanut minun uutissuodattimeni, joten olin hieman yllättynyt kun näimme nuhjuisen betonirakennuksen sijaan aivan priimakunnossa olevan kauniin ja legendaarisen kahvilan. Hallelujaa! Tänne kokoontui Brnon sotienvälisen ajanjakson keskeisin runoilijakollokvio, mukanaan mm. Jan Skácel ja Jan Zahradníček jne. jne. Näin upeaa tilaisuutta ei voinut jättää käyttämättä, joten kahville piti tähän vastauudistettuun kahvilaan poiketa.Funktionalismin värejä sopusoinnussa

Muotojen etsijöitä ja tavoittelijoita kahvila ERAn yläkerrassa

ERAn kuuluisa portaikkoFasadi =

a B a
A A a
A a B

Kun käytte katsomassa mitä Mies van den Rohe sai aikaiseksi Villa Tugendhatissa, niin suosittelen tekemään noin 300 metrin kävelymatkan myös kahvila ERAan lounaalle, kahville, lasilliselle tai vaan aikamatkalle 20-luvun loppuun. Siellä vietetty aika ei mene hukkaan.

Ei kommentteja: