perjantai 18. marraskuuta 2011

18/11/2011 Filmiä paloi tiuhaan tahtiin

Tiukka kolmituntinen, klo 09-12, takana Kansallisarkistossa. Tässä ajassa ehdin ottamaan tasan 399 kuvaa, mikä tarkoittaa, että tutkija ottaa kuvan keskimäärin joka 27:s sekunti. Todellisuudessa tahtui on vieläkin nopeampi, sillä sain aineiston käsiini muutamaa minuuttia yli yhdeksän ja vastaavasti lopetin noin kymmentä vaille puolipäivä. Lisäksi, ainakin kymmenen minuuttia hukkui muistikortin varmuuskopiointiin ja kuvien siirtoon lisäkovolle. Stahanovilaista työpäivää siis.

"Valokuvamallina" tänään oli täkäläisen Ulkoasianministeriön "Pomocná ruská akcea" koskevat ensimmäiset kansiot. Tällä erää käsittelyssä oli paikallisen ulkoasianhallinnon yhteistyö sekä Nansenin-komitean ja American Relief Administrationin kanssa Venäjän nälänhädän hoitoa koskien. Mielenkiintoista materiaalia melkein kokonaisuudessaan, etenkin niiltä osin mikä ajallisesti käy yhteen Suomen yliopistollisen avustuskomitean toiminnan kanssa kesäkuusta 1921 maaliskuulle 1922.

Myös paikallisen Punaisen ristin ja Moskovassa olleen ulkomaankauppakomitean toiminnasta paljastui mielenkiintoisia seikkoja, jotka vahvistivat aikaisempia käsityksiäni siitä, että avustustoiminnassa oli monin kohdin kyse myös kaupallisten etujen edistämisestä. Toisaalta, näyttää siltä, että bolshevikkivastaiset (tai pikemminkin -kammoiset) suomalaiset olivat kaukana kansainvälisen avustustoiminnan ulkokehällä, kun taas esim. muilla pohjoismailla oli enemmän vaikutusvaltaa, kannatusta ja tukea niin Kansainliiton kuin kv. Punaisen ristin keskuudessa. Viimeistään Itä-Karjalan kapina syksyllä 1921 taisi jäävätä suomalaiset avustustoiminnan ulkopuolelle.

Hmmm. Tätä pitää pureskella lisää, mutta vasta myöhemmin, sillä kesälomani kesälomavaihe alkaa itse asiassa juuri nyt. Seuraavaksi menen kotiin, tiskaan, pyykkään, siivoan, "kehitän" tämän päivän kuvat matkakovalevylle, käyn syömässä ja aloitan viikonmittaisen kesälomani (hallelujaa), enkä siunaa ajatustakaan sen koommin päivätyölleni kirjastossa kuin osa-aikatyöllenikään jatko-opiskelijana.

/ Jussi-Pekka

Ei kommentteja: